Morgen zal het al dertig jaar geleden zijn dat ik naar een ingekorte (wegens het schrappen van een personage) versie van de ongenadige kritiek van Guido Van Meir op het regisseurstheater ben gaan kijken. “De stoel van Stanislavski” werd gebracht door Klas 7 van het Gentse Muziekconservatorium in een regie van Chris Lomme en een decor van Steven Demedts.

Alhoewel hij naar eigen zeggen vooral een stuk over jeugdwerkloosheid wou schrijven, haalt Guido Van Meir in zijn “Stoel van Stanislavski” tegelijk toch inderdaad ongenadig een “bepaald soort modisch regisseurstheater” met regisseurs afkomstig uit de plastische kunsten onderuit. Geen wonder dat Walter Tillemans (als Brechtiaans regisseur door de nieuwe generatie verketterd) met plezier dit stuk creëerde. Helaas zou het daarna nog zelden door beroepsgezelschappen worden opgevoerd (uiteraard!), maar is het des te populairder in amateurmiddens.
De titel “De stoel van Stanislavski” verwijst naar een bekende improvisatieoefening van de grote Russische toneelvernieuwer Konstantin Stanislavski (1863- 1938), waarbij een speler zich op een stoel zet en de tegenspeler de opdracht heeft hem door zijn argumenten, spel en geloofwaardigheid van de stoel te doen opstaan.
De vijf jonge acteurs, Lies Pauwels (Marjolein/Marleen), Walter De Groote (Jari Keyzer), Elise Bundervoet (Mirei), Steven De Schepper (Butch) en Ann Saelens (Hermine) vlogen erin alsof hun leven ervan afhing. En wat me vooral is bijgebleven: we werden verrast door een gastoptreden van koffiemadam Monique. Hoe zou het daar nog mee zijn?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.