Morgen zal het al een halve eeuw geleden zijn dat “Give Ireland back to the Irish” van Paul McCartney en Wings werd opgenomen, als onmiddellijke reactie op de “Bloody Sunday” van twee dagen eerder. Ik wil dit vooral in herinnering brengen omdat men het nu vaak voorstelt alsof John Lennon binnen The Beatles de politieke oproerkraaier was, terwijl McCartney zich tot brave liefdesliedjes à la “Hello Goodbye”, “Obladi Oblada” of “Yesterday” beperkte. McCartney zal zich in 1976 daar trouwens tegen verdedigen met de vraag “What’s wrong with silly love songs?” (op de elpee “Wings at the speed of sound”), maar los daarvan is deze “Give Ireland back to the Irish” ook een bewijs van het feit dat Paul dezelfde opvattingen deelde van John toen die “Luck of the Irish” of “Sunday bloody sunday” schreef…

“Give Ireland back to the Irish” werd uitgebracht op 25 februari 1972 als debuutsingle van Wings, waarvan de Noord-Ierse gitarist Henry McCullough deel uitmaakte. Diens broer zou trouwens naar aanleiding hiervan door Noord-Ierse protestanten in elkaar worden geslagen. Het nummer was trouwens verboden door de BBC, ITV en Radio Luxemburg. In “Pick of the Pops”, het hitparadeprogramma, mocht men er enkel naar verwijzen als “a record by the group Wings”. (*)
“From our point of view,” zegt Paul McCartney in de biografie “Wingspan” van Mark Lewisohn uit 2002, “it was the first time people questioned what we were doing in Ireland. It was so shocking. I wrote Give Ireland Back to the Irish, we recorded it and I was promptly ‘phoned by the Chairman of EMI, Sir Joseph Lockwood, explaining that they wouldn’t release it. He thought it was too inflammatory. I told him that I felt strongly about it and they had to release it. He said, ‘Well it’ll be banned’, and of course it was.”

Ronny De Schepper

(*) Het nummer bereikte de nummer één-plaats in Ierland (uiteraard) maar ook merkwaardig genoeg in Spanje. In Groot-Brittannië was de hoogste notering een zestiende plaats en in de V.S. de 21ste.

Een gedachte over “Vijftig jaar geleden werd “Give Ireland back to the Irish” opgenomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.