De reeks “Adriaen Brouwer” werd uitzonderlijk slecht ontvangen, maar kreeg in Monte-Carlo 1987 zowaar toch de publieksprijs.

De maker, Peter Simons, zegt daarover o.a. in “Film en Televisie” (de merkwaardige zinswendingen zijn volledig van zijn hand): “Vroeger zei ik ook dat informatie op televisie belangrijker is dan klimaat. Je geeft een eerste brok informatie en voor ze nog gezegd is, snij je al weg naar de volgende… Zo krijg je hele vlotte, maar automatisch oppervlakkige televisie. Ik noem dat de NMBS-aanpak: Intercity-Interregio: de vlotte aanpak van de NMBS. je hoeft niet veel na te denken, maar er gebeurt niets. Laat ik even heel stout zijn: in één aflevering van Miami Vice gebeurt er veel minder dan in Adriaen Brouwer. We verstaan Miami Vice omdat er niets is te verstaan. De trein van de NMBS raast gewoon naar het einde van uw avond. Maar als dat de functie van televisie is, dan is het oninteressant. Ik vertrek vanuit de artistieke factoren: wat is het klimaat van die informatie? En daardoor ontstaat er een heel andere manier van regisseren, van televisie maken, die indringt tegen dat normale kijkpatroon. Ik beweer dat er in iedere seconde van Adriaen Brouwer iets gebeurt. Alleen kijken de mensen niet. De serie is niet traag. Trouwens, traag is een verkeerd woord. Traag wil zeggen dat er niets gebeurt. Men gebruikt dit woord omdat men geen woorden heeft om iets uit te drukken. Ik bied de mensen de kans om andere televisie te zien. (…) Er zijn zestien kanalen op de televisie (nu zijn het er uiteraard nog meer, maar er is nog minder te zien, RDS) die bij miljoenen mensen in de huiskamer staat. Dus is het mijn recht, het recht van de BRT, om met Adriaen Brouwer de tijd te stoppen. Een voorbeeld: de beul en zijn wit paard dat de helling niet op kan: het geweten is moe. Ik kies voor die integriteit, daarom is die scène niet lang maar gedragen. De informatie kan je snel geven, maar dan heb je nog niets gezien. Ik wil niet de gemakkelijke manier kiezen, ik wil de mensen opnieuw leren kijken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.