Joris Hessels is ons minder bekend als acteur hoewel hij recent nog opdook in de serie ‘Albatros’. Hij was prominenter aanwezig op het scherm als interviewer met het schitterende ‘Radio Gaga’ waar hij samen met zijn spitsbroeder Dominique Van Malder in een mobiele radiobus Vlaanderen rondstoof om bij allerlei instellingen te parkeren, plaatjes te draaien en met mensen een babbeltje te slaan. Dat laatste deed hij ook in zijn programma ‘Gentbrugge’, zijn hometown waar hij bewoners opzocht, huizen binnendrong of met hen op een bankje in de openlucht plaatsnam. En dan was er ‘De weekenden’: waar een achttal mensen samen enkele weekenden mogen doorbrengen, hen laten vertellen, hun leven volgen, hun problemen… Uit dit alles bleek reeds: Hessels is een goed interviewer, hij ‘luistert’!

Dus had ik verwachtingen toen een nieuw programma van en met hem aangekondigd werd: ‘Taxi Joris’. Wat een idee… een taxi is wel vaker, wanneer je er alleen met de chauffeur in zit, aanleiding tot wederzijdse ontboezemingen en onthullingen. Hessels stelde zijn monovolume gratis, goedkoper dan Uber dus, ter beschikking voor een heen en weer-rit. Wie zien we als passagiers opdagen in de eerste aflevering? Ze zijn van heel diverse pluimage. Sander, een jonge knaap, dient (met zijn rolstoel) naar het Antwerps conservatorium gebracht te worden waar hij voor acteur studeert. “Zuurstoftekort bij de geboorte”, vandaar aan de wielen gebonden verklaart hij. En hij filosofeert er flink op los, hoe hij wil acteren… een kluif voor Hessels die kennismaakt met de medestudenten, Sander even aan het werk ziet, zelfs even met zijn ‘broer’ Van Malder telefoneert om te ventileren. Zo’n tussendoortje zal het programma trouwens vaker opleuken, telefoontjes met het thuisfront, vrouwlief, mama… Maar boeiender: de cliënten worden, niet zo gebruikelijk bij een gewone taxirit, gevolgd in hun woning. De kijker neust dus rond in hun living, ziet hen in hun gewone doen en ook daar komen ze nog aan het woord. Zo zien we de luxe-escorte ‘Noa’ (in het werkelijke leven Samira) languit op de divan nagenieten van de lange rit Hasselt terug naar Kruibeke. Zesentwintig is zij, voor een nacht vraagt zij 2.000€. Het was zelfs voor een tv-maker wellicht een beetje vreemd te staan wachten terwijl zijn cliënte ergens ‘aan het werk’ was. Het leverde wel een open gesprek op. Contrast mocht er zijn: pater Kristiaan, 92 jaar, diende naar de kermis in Perk gebracht te worden. Hij is de priester die al zijn ganse leven ten dienste staat van het reizend volk, mensen van het circus, de kermis, zigeuners. Hij doopt, zegent huwelijken in, begraaft… boeiende verhalen. Pater en chauffeur dwalen over de kermis, eten oliebollen, zitten warempel samen in de autoscooter. 
Weet een man van 92 heel wat te vertellen dan slaagt Hessels er in toch nog een ouder exemplaar op te diepen: Mitteke, woonachtig in Mechelen. Honderd is zij, en gelukkig is het geen lange rit – zij moet slechts naar haar pedicure. Ook hier puurt de koetsier van dienst heel wat levenservaring. Hij blijft het doen op de wijze die we van hem gewoon zijn, met voorzichtige vragen, betrokken, luisterend, vol interesse. Hij schenkt vertrouwen, straalt begrip uit, geeft zichzelf bloot. Dat zorgt er voor dat ‘Taxi Joris’ behoort tot het soort betere interviewprogramma’s, het empathisch vermogen van Joris Hessels dat van het scherm straalt. ‘Taxi Joris’ is te zien op Canvas, woensdag om 21u20.      

Johan de Belie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.