Het pianoconcert voor de linkerhand ofwel het Concerto pour piano (main gauche seule), in D majeur van Maurice Ravel is een concert voor piano en orkest in één deel. Het ging op 5 januari 1932 in première met als solist de Oostenrijkse pianist Paul Wittgenstein (foto Wikipedia).

In 1929, een jaar na het voltooien van de Bolero, ontving Ravel ongeveer tegelijkertijd twee opdrachten voor het schrijven van een concert. De eerste opdracht kwam van de orkestdirigent Serge Koussevitzky bij gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Boston Symphony Orchestra. Deze opdracht resulteerde in het Pianoconcert in G. De tweede opdracht kwam van Paul Wittgenstein (1887-1961). Deze pianist, broer van de beroemde filosoof Ludwig Wittgenstein (1889-1951), had in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm verloren. Hij wilde desondanks als uitvoerend pianist blijven spelen en spoorde veel grote componisten aan om een werk te schrijven voor de linkerhand: zo ook Richard StraussBenjamin Britten en Sergej Prokofjev.

Ravel heeft het concert zelf nooit in de orkestversie gehoord, al zou hij nog tot 1937 blijven leven. Wel speelde hij het in een versie voor twee piano’s in november 1931 in Wenen. Bij die gelegenheid week Wittgenstein op een aantal punten bewust af van Ravels partituur, om het – in zijn eigen opvatting – beter te laten klinken dan Ravel het had opgeschreven. Ravel was hier verontwaardigd over en het leidde tot een verwijdering tussen de twee, zodat zij elkaar na 1933 nooit meer zagen.

Die Wittgenstein was overigens geen gemakkelijk mens, want ook Prokofjev componeerde een werk voor hem, in 1931, maar Wittgenstein schreef hem: “Ik bedank je voor het concert, maar ik begrijp er geen enkele noot van en ik zal het niet spelen”. Hij heeft dat inderdaad nooit gedaan. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.