Kinderen lopen vanavond, de avond voor het feest van Driekoningen dus, in groepjes van drie verkleed met een kroon langs de deuren; een van hen heeft een zwart gemaakt gezicht.

Ze dragen daarbij lampionnen en zingen: Drie koooningen, drie koooningen, geef mij nen nieuwen (h)oed. Mijnen ouwen is verslee-eeten, mijn moeder mag ’t nie wee-eeten. Mijn vader heeft het geld,op de rooster geteld. “Op de rooster tellen” betekent hier: geen geld hebben of geen kunnen bijhouden. Het is een verwijzing naar de negentiende eeuw of zelfs het begin van de twintigste eeuw (cfr. het verhaal van Roland van Campenhout over zijn stiefvader) waarbij arbeiders in een café (eigendom van de fabrieksbaas) werden uitbetaald, zodat het vaak niet eens vrouw en kinderen bereikte…

Als beloning voor het zingen krijgen de kinderen snoepgoed en geld. Helaas wordt ook dit gebruik (net als zovele andere) uitgehold door de Amerikaanse “trick or treat”-rage op Halloween.

De lampionnen zijn een overblijfsel van een oude heidense gewoonte, waarin men fakkels droeg om boze geesten te verjagen. Het snoep dat wordt uitgedeeld, stamt van heidense offermalen. 

DriekoningenEpifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn) is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd en waarop men de Bijbelse gebeurtenis (Matt. 2:1-18) herdenkt van de wijzen uit het oosten (dus geen koningen en ook geen aantal) die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der Joden. Waarschijnlijk wordt hier gezinspeeld op het visioen van Bileam, de ziener in Moab die een ster uit Jacob zag opkomen (Numeri 24:17).

De drie wijzen kregen namen. In het Grieks waren dat Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin, maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen CasparMelchior en Balthasar. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren. Zij werden ook als vertegenwoordigers van de drie mensenrassen aangezien. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.