Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat de vader van de filmmuziek, zoals wij ze kennen, is overleden. Max Steiner (foto Wikipedia) is afkomstig uit Oostenrijk, maar hij was reeds vóór de opkomst van het nazisme naar Hollywood uitgeweken. Hij is de eerste die zich haast uitsluitend met filmmuziek heeft bezig gehouden. Met andere woorden, hij had wel een klassieke opleiding gehad, maar het verschil met Hindemith, Milhaud, Sjostakovitsj en vele anderen is dat voor dezen filmmuziek niet op de eerste plaats kwam.

Max Steiner is de componist van de muziek bij blockbusters als “King Kong” of “The charge of the light brigade”. Over dit laatste schrijft iemand op de Internet Movie Database: “During the climactic charge, the musical score includes several samples from Russian composer Pyotr Ilyich Tchaikovsky’s 1812 Overture – written to commemorate an entirely different battle in a different war which, unlike the battle depicted in this film, Russia won.” Maar dat is natuurlijk klinkklare onzin. Wat wél juist is, is dat zowel Tsjaikovski als Steiner gebruik maakten van de Russische nationale tsaristische hymne als thema voor de Russische troepen.
Daarna volgde o.m. nog “Gone with the wind”, maar ook “Casablanca”. Als men het over het hedendaagse gebruik heeft om samen met een film ook een hitsingle te lanceren, dan denkt men vaak aan “As time goes by” in “Casablanca”, maar dat is niet helemaal waar. “As time goes by” was wel degelijk een reeds bestaand lied van Herman Hupfeld, maar het was helemaal niet zo bekend. Steiner hield trouwens helemaal niet van de melodie en wou ze uit de eindmontage laten knippen om ze te vervangen door een eigen lied. Ingrid Bergman had echter reeds haar haren laten knippen voor “For whom the bell tolls” en dus was het onmogelijk. Het heeft dus geen haar gescheeld (!) of “As time goes by” was wellicht definitief vergeten geraakt. Nu heeft het zijn hitstatus echt te danken aan de film.
Ook in “The big sleep” komt er een gezongen nummer voor (door Lauren Bacall, al kan die hoegenaamd niet zingen). “I Guess I’ll Have to Change My Plan” werd echter ook alweer niet geschreven door Max Steiner maar door Arthur Schwartz.
In 1954 schreef Steiner heel ongeïnspireerde muziek voor “The Caine Mutiny” van Edward Dmytryk. Akkoord dat hij omwille van de militaire contekst vooral bij John Phillip Sousa leentjebuur ging spelen, maar precies dààrdoor werd zijn score toch wel heel clichématig…
“They died with their boots on” was de laatste soundtrack die Max Steiner schreef. Het wordt door velen een voorbeeld van een westerse visie op indiaanse muziek genoemd.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.