Morgen zal het ook al 55 jaar geleden zijn dat de verstokte roker Walt Disney stierf aan longkanker.

In 1923 arriveerde Walt Disney, die geboren was in Chicago (*), in Hollywood met een eerste film: “Alice’s Wonderland”, een mengeling van live-actie en tekenfilm. Eigenlijk zijn het de avonturen van een echt meisje (Margie Gay) in getekende decors. Als gevolg hiervan kreeg hij in oktober een contract aangeboden om nog zes dergelijke films te maken en op die manier ging hij over tot de stichting van een eigen studio.
Na de Alice-filmpjes begon Disney te werken aan tekenfilms met als hoofdfiguur Oswald “the lucky rabbit”, maar in 1928 verloor hij de rechten op het personage. Dat had hem vroegtijdig de das kunnen omdoen, maar precies daardoor werd een nieuw personage gecreëerd en het is precies dit figuurtje, namelijk Mickey Mouse die Disney ontzettend populair maakte.
Eigenlijk was Mickey echter een creatie van Ub Iwerks (1901-1971), een Amerikaan van Friese afkomst. Reeds in 1919 had hij kennisgemaakt met de even jonge Walt Disney, wanneer ze beiden als publicitair tekenaar voor de Kansas City Film Ad Company werkten, waar toen al geanimeerde reklamefilmpjes werden gemaakt. In 1922 begon het duo met een eigen studio, maar ze gingen overkop en Iwerks keerde terug naar zijn vroegere werkgever. Disney trok echter naar Hollywood en the rest is history zoals men dan zegt.
In 1924 kon Disney Iwerks reeds als werknemer aantrekken. En het is in die functie dat deze in 1928 “Plane Crazy” tekende, een animatiefilmpje dat inpikte op de Lindbergh-gekte met Mickey Mouse (die eerst nog even Mortimer heette) in de hoofdrol. Het werd echter pas na het daaropvolgende “Steamboat Willie” (eveneens uit 1928) uitgebracht, omdat dit eerder van klank was voorzien, zodat dit tekenfilmpje de geschiedenis is ingegaan als het eerste Mickey Mouse-filmpje. Ook de klank bij “Steamboat Willie” bestond louter uit muziek en enkele geluidseffecten, op de klankband van “Plane Crazy” hoort men echter wel reeds Mickey praten. De stem wordt overigens geleverd door Walt Disney zelf (**).
In 1930 liep de samenwerking tussen beiden echter spaak en toen Pat Powers, de distributeur van de Disney-filmpjes, aan Iwerks voorstelde om zijn eigen studio te financieren, aarzelde deze geen moment. In de loop van de jaren dertig zou hij series als “Flip the Frog”, “Willie Whopper” en de Comicolor-cartoons afleveren.
In datzelfde jaar (1930 dus) creëert Walt Disney in “The Chain Gang” de hond Pluto. Merkwaardig is dat de “stem” van Pluto van dan af tot in 1961 (met een onderbreking in 1940 toen Lee Millar de klus klaarde) aan Pinto Colvig zal worden toegeschreven (en vanaf 1961 aan Bill Farmer), terwijl bij mijn weten Pluto toch niet spréékt?!? Dat moet dan enkel over wat grommen en blaffen gaan… (***)

Ronny De Schepper

(*) Marc Eliot beweert dat de stamboom van de Disney-familie teruggaat op de Normandische ridder Jean-Christophe d’Isigny, die in het leger van William the Conqueror voet aan wal zette in Hastings en zich permanent in Albion vestigde. De Amerikaanse Disney-tak zou pas in de negentiende eeuw overgekomen zijn.
(**) Hij zal dit doen tot 1955. Dan neemt James MacDonald (1906-1991) over en van 1976 tot zijn overlijden in 2009 was het de beurt aan Wayne Allwine (1947-2009).
(***) Het is op zich natuurlijk een eigenaardig gegeven dat een muis een hond als huisdier heeft en dat ze bovendien min of meer dezelfde afmetingen hebben.

Bibliografie
Marc Eliot, Walt Disney: Hollywood’s Dark Prince, 1994.
Christopher Finch, The art of Walt Disney: from Mickey Mouse to the Magic Kingdoms, New York, Abradale Press, 1983.
Gerald & Danny Peary, The American Animated Cartoon (met o.a. een transcriptie van het getuigenis van Disney tijdens de hoorzittingen van het House Committee on Un-American Activities), New York, E.P.Dutton, 1980.
Richard Schickel, The Disney Version: the life, times, art and commerce of Walt Disney, 1968.
Frank Thomas & Ollie Johnston, Disney animation: the illusion of life, New York, Abbeville Press, 1982.
Steven Watts, The Magic Kingdom: Walt Disney and the American Way of Life, Boston/New York, Houghton Mifflin Company, 1997.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.