Vijf jaar geleden was bassist Jean-Pierre Goossens zo vriendelijk mij erop te wijzen dat zijn Engelse confrater Greg Lake op 69-jarige leeftijd aan kanker is overleden.

Greg Lake is geboren en getogen in Bournemouth, Dorset. Hij speelde gitaar en basgitaar in een aantal bandjes in het Londense club-circuit, tot hij in 1968 een van de oprichters werd van de Britse band King Crimson, samen met zijn vriend Robert Fripp. Met King Crimson maakte hij een van de meest opmerkelijke albums van die tijd, “In the Court of the Crimson King”. Het album was baanbrekend voor de progressieve rock of symfonische rock.
Lake maakte maar kort deel uit van King Crimson. Hij maakte een tournee mee door de VS en toen daarna Ian McDonald en Mike Giles vertrokken, vond hij dat de band zichzelf niet meer was, en dat hij er ook niet meer thuis hoorde. Hij hielp nog wel mee aan het maken van hun tweede album, “In the Wake of Poseidon”.
Bij een concert waar ook The Nice speelde, maakte hij kennis met Keith Emerson. Die wilde ook een andere kant op en samen zochten ze er een drummer bij, Carl Palmer, waarmee Emerson, Lake and Palmer geboren was. Hun debuut op het Isle of Wight Festival in 1970 eindigde met een rockbewerking van Moessorgski’s Schilderijententoonstelling, inclusief kanongebulder. Het maakte een overweldigende indruk en hun naam was meteen gevestigd.
Hierop volgden zo’n acht jaar van successen met zes platina-albums, de top-act op het California Jam festival in 1974 (met 500.000 man op dat moment het grootste concert allertijden) en een diep kervende solo aan het einde van “Lucky man”, geschreven door Lake toen hij nog maar 12 jaar oud was. Oh! What a lucky man he was…. Keerpunt echter was in 1977 het optreden met een groot orkest voor een uitvoering van Emersons Piano Concerto No.1. Het uitvoeren van een dergelijk project was te veel, organisatorisch, maar vooral financieel. Na het debacle moesten ze weer als drietal op tournee, om hun saldo bij te werken. Nog twee albums werden gemaakt, die niet gelden als topwerken uit hun repertoire, en in 1978 gingen ze uit elkaar.
Na ELP bracht Lake twee solo-albums uit, “Greg Lake” in 1981 en “Manoeuvres” in 1983. Twee bijzondere albums met daarop een muzikale samenwerking met diverse grootheden uit de muziek, zoals Bob Dylan, Clarence Clemons, Toto en zijn vriend Gary Moore.
In 1983 maakte hij korte tijd deel uit van de supergroep Asia, de band van Carl Palmer, als vervanger van John Wetton.
In 1986 ging Lake weer samen met Keith Emerson aan het werk. Carl Palmer speelde nog in Asia, en kon zich niet vrij maken. Als vervanger van hem trokken ze de hardrockdrummer Cozy Powell aan. In deze formatie hebben ze één album opgenomen en ook opgetreden.
Het zou nog tot 1992 duren, voordat ELP weer in originele bezetting bij elkaar kwam. Er werd een nieuw album opgenomen, “Black Moon”, en een live-album het jaar erna; in 1994 verscheen “In The Hot Seat”. ELP bleef tot eind 1998 bij elkaar toen een ruzie een definitief einde maakte aan de groep.
In 2002 trad Lake op als lid van Ringo Starrs All Starr band, samen met Roger Hodgson (Supertramp), Ian Hunter, Howard Jones en Sheila E. Ieder lid van de band speelde eigen materiaal, waardoor een bijzondere verzameling van nummers per concert te horen was. Lake was enthousiast over de samenwerking in de band, de professionaliteit van de musici en het plezier om samen te spelen.
In 2005 stelde Lake een nieuwe eigen band samen, die hem op zijn volgende solotour zouden gaan begeleiden. Het waren David Arch op keyboards, die ook de orkestratie van de nummers bewerkte, Florian Opahle op gitaar, Trevor Barry op basgitaar en Brett Morgan op slagwerk. De Greg Lake Band deed eind 2005 enkele optredens in Groot-Brittannië en een tournee door Europa in 2006. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.