Na de dood van zijn vrouw in 1778 verslechterde het contact tussen vader en zoon Mozart heel snel. Leopold verweet zijn zoon indirect verantwoordelijk te zijn voor haar dood. Nadat Wolfgang Amadeus zich in Wenen had gevestigd, hadden vader en zoon lange tijd nauwelijks contact. Ook weigerde hij aanvankelijk zijn zegen te geven aan het huwelijk van Wolfgang met Constanze Weber. Enkele jaren voor zijn dood, in 1785, bezocht Leopold Mozart zijn zoon nog eenmaal in Wenen. Hij was slechts gedeeltelijk tevreden met diens muzikale ontwikkeling en beklaagde zich over het ruige leven van zijn zoon.

Wolfgang trok zich blijkbaar weinig aan van die kritiek, want hij was niet aanwezig bij het sterfbed (28 mei 1787) noch bij de begrafenis van zijn vader. Hij bleef gewoon doorwerken. In het 25ste klavierconcerto (in C, KV.503), dat hij op 4 december voltooide, b.v. herkennen we reeds een voorafschaduwing van het feest in “Don Giovanni”. Vandaar dat het zo knap is dat in de film “Amadeus” de “onverwachte gast” op dat feest (de Commendatore) wordt vereenzelvigd met een geërgerde Leopold, die zijn speelzieke zoon komt terecht wijzen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.