De bekende Amerikaanse cineast Oliver Stone maakte een nieuwe documentaire: “JFK Revisited: Through the Looking Glass”. Stone breit daarmee een vervolg aan zijn eerste film over de moord op president J.F.Kennedy (JFK). Deze film werd in 1991 uitgebracht. JFK Revisited is een tweede, verhelderende film die de echte achtergronden voor de moord belicht.

President John F. Kennedy werd op 22 november 1963 vermoord in Dallas, Texas. In 1991 bracht Oliver Stone zijn eerste film uit over de moord “JFK”. Hij stuurde schokgolven door Washington en door de regimemedia omdat het een filmisch tegenverhaal creëerde voor het officiële Warren-rapport. De poortwachters van het establishment en de regimepers en -media begonnen toen te huilen als wolven. Met een razende heftigheid probeerden ze de film toen te lynchen. Niet verwonderlijk gezien Oliver Stone met zijn film toen al, de elites, de “deep state”, rechtstreeks uitdaagde. Het lukte hen niet de film te besmeuren. “JFK” werd genomineerd voor acht Academy Awards en bracht meer dan 200 miljoen dollar op. Het belangrijkste was dat de onverschilligheid van de Amerikanen werd doorbroken en dat de officiële “waarheid” van de elites over de moord op president Kennedy in het Warren-rapport in vraag werd gesteld.

Nu, 30 jaar later is Oliver Stone terug. Deze keer met een documentaire gestreamd op Showtime. De documentaire film duurt iets minder dan twee uur. Hij laat een aantal kopstukken aan het woord die zich hebben verdiept in de moord. Waaronder John M. Newman wiens eigen films “JFK and Vietnam” en “Oswald and the CIA” geweldig zijn, David Talbot (de “The Devils Chessboard”), Robert F. Kennedy jr., James K. Galbraith, Dr. Cyril Wecht en Dr. Henry Lee. De film begint met een korte aanloop tot de moord, wat nuttig is voor iedereen die zich in het onderwerp wil verdiepen. Er bestaat van deze documentaire een vier uur durende versie. Deze zal in de komende jaren publiek worden gemaakt.

Iedereen kent de officiële moordenaar Lee Harvey Oswald, die nauwe banden had met de Amerikaanse geheime diensten, en op zijn beurt werd vermoord door de nachtclubeigenaar Jack Ruby. Stone wijst op de spitsvondige verdraaiingen en het bedrog van de officiële Warren-Commissie, op de valse beweringen van de geheime diensten en de media. Er zijn de tegenstrijdige medische bevindingen van het Parkland Hospital in Dallas en van  de autopsie van het lichaam in het Bethesda Naval Hospital in Maryland. Er waren al plannen in Chicago om Kennedy te vermoorden maar ze werden uiteindelijk in Dallas uitgevoerd. Er waren naast Lee Harvey Oswald nog andere ten tonele gevoerde zondebokken zoals Thomas Arthur Valle en Gilberto Lopez. Er is het verhaal van Abraham Bolden, de zwarte FBI-agent die probeerde de autoriteiten te waarschuwen voor een samenzwering in Chicago. Het gevolg: hij werd gevangen gezet in plaats van als held te worden gevierd.

“JFK Revisited” belicht ook de strijd tussen president Kennedy en het politiek establishment. De film begint  met het fundamenteel gegeven: zijn beroemde toespraak aan de American University in juni 1963. Deze visie is fundamenteel voor de theorie van Oliver Stone over de moord. Deze toespraak zal het doodvonnis van JFK worden. Waarom? De president zette zijn visie uiteen voor een nieuw, vreedzaam buitenlands beleid van de VS. Kennedy wilde het antikolonialisme bevorderen, de betrekkingen met Cuba normaliseren, in Vietnam niet dezelfde fout maken als de Fransen en ontspanning zoeken met de Sovjet-Unie, inclusief het bundelen van de krachten in de ruimtevaart. Volgens Stone is deze speech een motief voor de CIA, het FBI en voor het Pentagon, om president J.F. Kennedy te liquideren omdat deze middens hem te zwak vonden tegen het communisme. De CIA en het Pentagon hadden een heel andere agenda dan de president. Ze waren bezig Patrice Lumumba in Congo uit te schakelen, een militaire staatsgreep in Frankrijk aan te zwengelen tegen Charles De Gaulle, de invasie van de Varkensbaai in Cuba te organiseren. President J.F. Kennedy probeerde het budget van de CIA met 20 procent te verlagen. Hij ontsloeg de oude anticommunistische stormram van de CIA, Allen W. Dulles (die vreemd genoeg later lid werd van de Warren-Commissie). Volgens Oliver Stone was het uiteindelijk de CIA die Kennedy liquideerde door zijn schedel in ‘een miljoen stukjes‘ te schieten op 22 november 1963 in Dealey Pizza-Dallas. McCaffrey: “ Op die noodlottige dag werd een gapende, etterende wonde in de ziel van Amerika geschoten. Die wonde ettert nog steeds en is tot vandaag significant”.

Het werk van Stone is een nuttige en verhelderende film voor iedereen die de politiek van de Amerikaanse regering wil begrijpen. De moord op een verkozen president als John F. Kennedy bewijst dat de elite alles doet om haar macht en de lucratieve status quo te behouden. Vandaag in 2021 is dat meer dan ooit actueel. (bewerking bijdrage Michael McCaffrey-RT) (op deze site: lees ook een biografische bijdrage: Oliver Stone, 75 jaar”, 15 september 2021)

 Miel Dullaert

Een gedachte over “De peperbus van nonkel Miele (8): een nieuwe film over J.F.K.

  1. Het verhaal van Oliver Stone is totale onzin. Het slaat ook helemaal nergens op. Het is de verfilming van een standaard complot theorie waarin de verzinner niet gehinderd wordt door kennis van zaken of elementaire logica dat iemand niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn. Lee Harvey Oswald kan niet tegelijkertijd huisvader zijn in Houston met een full time job en schandknaap in New Orleans.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.