Marc Hooftman maakt mij er attent op dat Ronny Van De Vijver, de gewezen beroepsrenner uit Kruibeke, de strijd tegen kanker heeft verloren (foto Erik Westerlinck).

Aangezien het een streekrenner was, hebben we hem in onze jeugd vaak aan het werk gezien. Zo zagen de Blommenkinders op 10 augustus 1968 hoe hij de liefhebberskoers op de Krijgsbaan in Temse won vóór Leen De Groot. André Peirsman eindigde vijfde. Dat jaar won hij ook Gent-Wevelgem voor amateurs en de eerste rit van de Ronde van België voor amateurs in Sint-Niklaas (zie foto hieronder van Paul Teughels). In de eindstand van die Ronde eindigde hij tweede op twee minuten van Roger De Vlaeminck, maar vóór kleppers als André Dierickx, René Pijnen en Joop Zoetemelk!

Op bovenstaande foto ziet men hoe Roger De Vlaeminck zijn arm op de schouder van Ronny legt (*). Ze kwamen dus blijkbaar goed overeen en dat uitte zich ook toen Ronny beroepsrenner werd, want de eerste twee jaren kon hij terecht in de Flandria-ploeg waar Roger kopman was.

In zijn eerste jaar als prof won Ronny in Temse, Beveren, Wortegem en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. In 1970 won hij nogmaals in Temse en verder in Sint-Niklaas, Brussel-Bever, de Memorial Thijssen in Strombeek-Bever, de 1 mei-prijs in Hoboken, de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerken en de Grote Prijs José Samyn.

Alhoewel dit zowel kwantitief als kwalitatief toch wel een uitstekend palmares opleverde, gingen in 1971 de paden van Roger De Vlaeminck en Ronny Van De Vijver uit elkaar en moest deze laatste zich tevreden stellen met ploegen van minder allure. In eerste instantie was dat Goldor. Voor die ploeg won Ronny dat jaar in Haasdonk, Hoogstraten, Laarne en de Omloop Schelde-Durme in Hamme. Het jaar nadien kwam IJsboerke erbij als sponsor en Ronny liet twee overwinningen optekenen in Zele, naast Brussel-Merchtem en een criterium in Roeselare.

In 1973 ging IJsboerke alleen verder en Ronny zou tot en met 1976 voor deze ploeg blijven rijden. Dat eerste jaar won hij de Omloop van de Scheldeboorden in zijn eigen Kruibeke, naast overwinningen in Heverlee, Sleidinge, Waasmunster en Beveren. In 1974 volgden de Liedekerkse Pijl, de Grote Prijs van de Stad Sint-Niklaas en overwinningen in Haasdonk, Strijpen en Sint-Maria-Oudenhove. In 1975 won hij voor de derde keer in Temse en voor de tweede keer Brussel-Bever. Daarnaast was er ook nog de Memorial Fred De Bruyne in Berlare. In 1976 tenslotte was er enkel een overwinning in Zulte.

Ondanks de beloften die hij als amateur in zich had, kon hij het bij de profs dus niet echt waarmaken op een hoog niveau. In 1977 daalde hij bijgevolg nog een sport op de ladder met de ploeg Zeepcentrale Deinze. Ook dat jaar behaalde hij slechts één overwinning (de Grote Prijs Victor Standaert in Ninove), maar daar staat tegenover dat hij b.v. toch een verdienstelijke zestiende plaats behaalde in Luik-Bastenaken-Luik.

In 1978 was het verhaal van Zeepcentrale Deinze al ten einde en ging hij verder bij Old Lords. Weer slechts één overwinning (Zele) en een tweede plaats in Temse. In 1979 stapte hij over naar Glemp, maar die ploeg ging al ter ziele nog voor het seizoen goed en wel begonnen was. Hij maakte het dan maar af bij Fragel, maar er zaten geen overwinningen meer in de tank. Evenmin het jaar daarop (Eurobouw) en het jaar dààrop dat hij zelfs als individueel afwerkte.

Ronny De Schepper

(*) De overige renners, v.l.n.r. Jos Schoeters, Noël Van Tyghem, Roger & Ronny, René De Bie en….?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.