Heb juist een thriller uit van Benjamin Black: “Christine Falls”, in het Nederlands flauw vertaald als “Neergang” (foto Jindřich Nosek via Wikipedia).

Benjamin Black (1945) is het pseudoniem van John Banville , de “ongekroonde koning van de hedendaagse Ierse literatuur” zoals iemand op goodreads schrijft. Hij heeft de reputatie opgebouwd van een virtuoos stilist met een subtiel gevoel voor humor. Zijn werk werd onder meer bekroond met de Booker Prize (voor De zee, 2005), de Guardian Fiction Prize en de Irish Book Award. Voor zijn reeks rond de patholoog Quirke (zijn voornaam is blijkbaar een groot geheim zoals vroeger Endeavour Morse) gebruikt hij dus een pseudoniem.

Waarom wil ik toch telkens weer een thriller lezen, terwijl ik op voorhand weet dat het mij onbevredigd zal achter laten? En dan moet ik nog toegeven dat Banville buiten de lijntjes kleurt. Het is immers geen gewone whodunit, waarvan de uitkomst van het raadsel mij meestal onverschillig laat. En er rennen ook geen tientallen Red Herrings in rond, die ik toch niet uit elkaar kan houden (mijn geheugen speelt mij steeds meer parten). Nee, het meest kan ik me nog terugvinden in wat ene Fionnuala op Goodreads ergens schrijft: “I had thought initially that Banville was simply amusing himself creating wry stories about a quirky pathologist and his police inspector side-kick as they tracked down the perpetrators of various crimes in 1950s Dublin. I now realise that he intends more than amusement, for himself as well as for his readers. There’s an underlying theme running through all of these books; the whole is more than the sum of its parts. Quirke/Black/Banville is indeed chasing perpetrators of crimes but his real quarry is the pious brigade, a grouping surely unique to Ireland but perhaps it also existed in a lesser form in some Irish-American communities.” We denken daarbij op de eerste plaats natuurlijk aan “The Magdalene Sisters”, maar er zijn talloze varianten erop. In dit boek wordt een eerste variant blootgelegd, maar – zoals het in de epiloog staat – moet je voor de afwikkeling ervan de volgende boeken lezen. Dat ga ik echter niet doen, al heb ik aan DIT boek wel enig leesplezier gehad.

Ronny De Schepper

P.S. Op goodreads heb ik ook de vraag gesteld of in het tweede boek van de Quirke-reeks Phoebe zwanger is van Andy Stafford. Indien dat het geval zou zijn, zou ik echt ontgoocheld zijn (wegens de voorspelbaarheid).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.