Op 28 oktober 1991 zag ik in Arca een productie van Malpertuis, namelijk “De Alibicentrale”, een stuk van H.J.A.Hofland (onder pseudoniem S.Montag) in een regie van Dirk Buyse en een decor van Dirk Verougstraete. Met Mieke Bouve (als Désirée, minnares en handlangster), Dirk Buyse (als K.P., de uitvinder van de Alibicentrale), Frans van der Aa (als Hector, de psycholoog die de aanleiding geeft tot de oprichting; als Katz van Woerden, de wrekende industrieel; als Lucky, de ingehuurde gangster van Mammon; als een cafébaas en als een journalist, gezien de diversiteit van de typetjes gaat Frans zich geregeld te buiten aan overacting), Katelijne Verbeke (als Loes, de vrouw van Hector, en als Grada Gevel, de vrouw van Katz van Woerden).

De Alibicentrale verdubbelt de identiteit van de mensen. Ze geeft je een kans daar te zijn waar je wil zijn, terwijl je tegelijkertijd ook daar “bent” waar je moet zijn. K.P., een financieel adviseur, is op dat idee gekomen, wanneer hij tijdens een feestje een handtekening gaat plaatsen in de naam van zijn vriend-psycholoog, die liever verder fuift i.p.v. een faculteitsvergadering bij te wonen. De eerste opdracht die de Alibicentrale krijgt, loopt al onmiddellijk slecht af omdat het alibi van mevrouw Grada Gevel niet moet dienen om een slippertje te verbergen (alhoewel het dat ook is), maar veeleer een zaak van “inside trading” (voorkennis bij overname van bedrijven).
Tot aan de pauze is het stuk zeer onderhoudend, zelfs in die zin dat men verbaasd is dat een beroepsgezelschap dit stuk op haar repertoire neemt. Ondanks wat gefilosofeer over het bedrog in de wereld is het immers heel vrijblijvend amusementstheater, of beter gezegd: een ontspanningsromannetje, voor toneel bewerkt door Buyse zelf. Na de pauze begint het gefilosofeer echter de overhand te nemen, zonder dat het echt kan overtuigen, terwijl het het verhaaltje naar de verdoemenis helpt. Blijft dus enkel over: een paar uitstekende regievondsten en het erg professionele spel van de acteurs en een verblindend mooie Katelijne Verbeke (ook al het hoertje uit “Het haar van de hond” van Claus, vorig seizoen in KNS).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.