Marian ter Haar onderzocht in Marokko de situatie van jongeren die uit Nederland teruggekeerd zijn in hun geboorte- of vaderland. Overheid noch onderwijs blijken met hun problemen rekening te houden. Sociaal isolement en gebrek aan toekomstmogelijkheden zijn het gevolg. Het valt niet te verwachten dat de positie van terugkeerders beter zal worden. Een verbetering van de positie van Marokkaanse jongeren in Nederland lijkt realistischer. Daarvoor is versterken van de eigen culturele identiteit een eerste aanzet.

In de herfst van 1985 maakte een groep jongens en meisjes uit de Amsterdamse Spaarndammerbuurt een reis naar Marokko. Free-lance journalist Will Tinnemans vergezelde hen. Het racisme van de Fransen onderweg, de discriminatie van de Marokkaanse jongeren in hun eigen land, het gedeelde seksisme van de Marokkaanse, Nederlandse en Surinaamse jongens komen aan bod naast de ideeën van AFS Interculturele Jongerenuitwisseling over de opzet van de reis, het totaal andere verloop ervan en de conclusies voor dit soort reizen voor laaggeschoolde jongeren. Je moet aansluiten bij de leef- en denkwereld van de jongeren, anders hebben zulke reizen weinig zin. Verder in dit nummer : een uitvoerige bespreking van het proefschrift Rondhangen als tijdverdrijf, over het onder-elkaar-zijn van jongens en meisjes in de vrije tijd en over het gebruik van cocaïne, eerst nog een luxedrug van zakenlieden of een reservedrug voor heroïnejunks, nu doorgedrongen in brede kring. Vooral onder jongeren neemt cocaïnegebruik toe. De eerste verslaafden hebben zich al gemeld. Frans Glissenaar beschrijft de opmars in jongerencentra, de eerste afkickprogramma’s en de persoonlijke ervaringen van gebruikers. Nummer 5 van de zestiende jaargang van Jeugd en samenleving telt 64 pagina’s en kost 7,5 gulden. Te verkrijgen in de (betere) boekhandel of door te storten op giro 2956320 van Jeugd en samenleving, Maliesingel 27, 3581 BH Utrecht onder vermelding van « 1986-5 ». (RDS in De Rode Vaan nr.42 van 1986)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.