Op 13 september werd in Zeebrugge de overeenkomst ondertekend voor de overdracht van het legendarische onderzoeksschip Belgica van de Belgische aan de Oekraïense autoriteiten. Onder de prominenten bevonden zich minister Van Quickenborne, bevoegd voor de Noordzee, Thomas Derminne, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, namens Oekraïene: de minister van Milieubescherming en Natuurlijke Rijkdommen en de directeur van het Oekraïens Wetenschappelijk Centrum voor Ecologie van de Zee. Allen belichtten zij vanuit hun verschillende invalshoek de betekenis van de Belgica en de overdracht.

De plechtigheid werd bijgewoond door een 20-tal genodigden, onder wie Ludwig Damman, de laatste commandant. Temse, peter van het schip, was vertegenwoordigd door burgemeester Luc De Ryck.

Ook de Oekraïense pers was ruim aanwezig.

Enkele dagen na de ondertekening ving het schip de tocht aan naar haar nieuwe thuisbasis: Odessa. Tijdens de overtocht werden diverse wetenschappelijke staalnames uitgevoerd. Ook in de Zwarte Zee zal het schip blijven doen waar het in uitblinkt: wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en de gezondheidstoestand van de zee opvolgen. Op basis daarvan kan men maatregelen nemen die tot het ecologisch herstel van de Zwarte Zee moeten leiden.

Op de foto herkent u v.l.n.r. Frank Monteny, algemeen directeur Onderzoek & Ruimtevaart (BELSPO), David Cox, programmabeheerder BELSPO, André Pollentier, oud-coördinator Belgica, Patrick Roose, operationeel directeur Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), burgemeester Luc De Ryck, Lieven Naudts, coördinator Belgica (KBIN), en Patricia Supply, algemeen directeur a.i. KBIN.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.