Volgens Alcide is het vandaag vijftig jaar geleden dat de eerste actie van Greenpeace plaatsvond: “Des militants écologistes embarquent à Vancouver sur le Phyllis Cormack pour se rendre sur le site des essais nucléaires américains en Alaska. Nommant leur mouvement « ne faites pas de vague », leur action reflète alors autant un engagement pour la protection de la nature que contre les armes nucléaires. La stratégie développée est celle de se rapprocher du risque pour empêcher l’opération en cours. Cette pratique deviendra rapidement la signature d’une organisation qui prendra le nom de Greenpeace, « paix verte », dès 1971.” Afgaande op bovenstaande foto was het in oorsprong duidelijk een “mannenzaak”. Ik vroeg mezelf af of ik ooit iets over Greenpeace heb geschreven, maar ik kwam enkel deze korte recensie van een tijdschrift tegen…

Walvissen zorgen voor deining en « Deining » zorgt voor de walvissen. Inderdaad, dit « kijk- en leerschrift » van Greenpeace heeft als onderwerp, naar ze zelf zeggen, « aarde, zee en walvis », maar het is duidelijk dat de klemtoon op het laatste valt. En niet ten onrechte. Waar de andere « milieubewuste » artikels nogal blijven steken in oppervlakkigheid en oeverloos gemoraliseer (het fameuze « minder douchen » is er b.v. ook weer bij), zijn de artikels over de walvissen niet alleen zeer degelijk (wetenschappelijk), maar ook literair boeiend gesteld voor een jong lezerspubliek. Als volwassene haal je hier heel wat informatie uit, voor kinderen moet dit dus werkelijk een schat betekenen. Ook het aanzetten tot zelfwerkzaamheid gebeurt op een aansprekelijke wijze. Aanrader als schooltijdschrift (duizend maal beter dan « Zonneland » of zo).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.