De uitzending van « Labyrint » op 9-9-86 was gewijd aan de studentenopstand in Leuven in de jaren zestig en kreeg dan ook de titel « Het grote ongenoegen » mee.

Scenarist Edward De Maesschalk en realisator André Van de Vijver hadden, wat de voorgeschiedenis betreft, hun huiswerk uitstekend gemaakt. Niet alleen werd er een vrij volledig chronologisch verslag gebracht van de gebeurtenissen, het werd bovendien geïllustreerd met relevant beeldmateriaal. Doch van zodra 1967 1968 werd, van zodra het dus eigenlijk echt interessant zou gaan worden, ging de reportage volledig de mist in. Het beeldmateriaal bestond dan nog uit zegge en schrijve een fragment uit een optreden van The Beatles (!) en het uitbreken van een lantaarnpaal in Parijs, terwijl de commentaarstem iets lispelde in de zin van « er gebeurde op dat moment vanalles in de wereld en ook de studentenrevolte begon een aantal trekjes te vertonen waarmee de traditionele Vlaamse beweging het niet eens was, b.v. de roep om inspraak en de studie van Mao en Lenin ». En daarmee was de kous af. Nog vlug wat beelden van Louvain-la-Neuve en een lofzang op de huidige KUL en that’s it. Op die manier werd natuurlijk de indruk versterkt dat « 68 » slechts een mythe is, dat het in werkelijkheid slechts een alternatief voor de cantussen zou geweest zijn, dat alles daarna netjes weer was als voorheen. Uit de perstekst die de makers hebben verspreid, blijkt dat dit inderdààd de bedoeling was. « Na enkele jaren van hevige onvrede », zo staat er, « zouden de meesten hun leven wijden aan het lijmen van de brokken, achtervolgd door een slecht geweten ». We nemen aan dat dit een stukje autokritiek is van de programmamakers, dat zij met andere woorden met dit programma hun kleine ongenoegen hebben willen afreageren, maar dat is dan helemaal niet symptomatisch en enkel op hun eigen debet te schrijven. (RDS in De Rode Vaan nr.38 van 1986)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.