Op dezelfde dag als zijn collega ex-Beatle Paul McCartney in zijn zakken moest schieten, was dit ook het geval voor George Harrison (die nochtans ervoor bekend stond eerder aan de zuinige kant te zijn) en bij hem was het veel minder prettig: hij werd namelijk veroordeeld voor plagiaat. Zijn nummer “My Sweet Lord” zou namelijk een doorslagje zijn van “He’s so fine” van The Chiffons…

In December 1969 George was playing in Copenhagen, Denmark, with Delaney and Bonnie and Friends. Billy Preston was part of that group (*). In this period George Harrison wrote “My Sweet Lord”. Upon returning to London, Preston went into the studio to make an album, and while George was not playing on the record, he was supervising the work. The unfinished “My Sweet Lord” was brought up, and was worked into a finished version. Part of this completed song included a second section that differed significantly from the first section. Although the song apparently had many mid-wives, Harrison is solely credited with the birth of “My Sweet Lord”. The Preston recording was issued by Apple Records, and a “lead sheet” containing the melody, words and harmony was submitted for the United States copyright application.
However, it was not the version recorded and released by Billy Preston that led to two decades of litigation. George Harrison recorded a version of “My Sweet Lord” for his album, “All Things Must Pass,” and released it as the first single from that album. It was a number one hit shortly thereafter.
On February 10, 1971, before it even completed its fourteen-week run on the chart, Bright Tunes, the owners of the song “He’s so fine” by The Chiffons, written by Ronald Mack filed suit against George.
Very soon after the suit against Harrison was filed, Allen Klein, who was then acting as manager for Harrison, met with Seymour Barash, the president and major stockholder of Bright Tunes to try to resolve the dispute (**).
Klein suggested that Harrison would be willing to purchase the entire Bright catalog; Barash had countered with a proposal that the copyright to “My Sweet Lord” be surrendered to Bright, and Harrison would receive half of the proceeds derived from “My Sweet Lord”.
After considering all the factors in the case, the judge found that three-fourth’s of the success of “My Sweet Lord” was due to the plagiarized tune, and one-fourth of that success was due to Harrison’s name and the new words to the tune. Therefore, the trial judge concluded that $1,599,987 of the earnings of MSL were reasonably attributable to the music of “He’s So Fine”.
(met dank aan Joseph C.Self)

P.S. Voor wie Italiaans kent, wordt heel deze historie ook nog eens uitgelegd in een filmpje van een Italiaanse confrater die zich… Red Ronnie noemt!

(*) Volgens Paul McCartney kenden The Beatles Billy Preston al uit hun Hamburg-tijd toen Preston als zestienjarige deel uitmaakte van de begeleidingsgroep van Little Richard. Aangezien Little Richard zelf piano speelde, neem ik dan aan dat Billy orgel speelde?
(**) In “The Beatles, een geschiedenis in beelden” van Marie Clayton en Tim Hill (Parragon Books 2010) vinden we een heel ander verhaal. Volgens hen ging de boete van 587.000 dollar in 1981 juist naar Bright Tunes dat de eigendom zou geweest zijn van Allen Klein. Het was overigens reeds op 2 november 1973 dat de drie Beatles die hun belangen door Allen Klein lieten waarnemen een proces tegen hem hadden ingespannen (en hiermee dus eigenlijk toegaven dat Paul McCartney gelijk had gehad). Aangezien George op 7 september 1976 was veroordeeld, kan Allen Klein hem op dat moment onmogelijk hebben vertegenwoordigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.