Het is al vijf jaar geleden dat ex-wielrenner Daniël Willems uit het leven is gestapt. Hij is amper 60 jaar geworden.

De Kempenaar gold als een groot talent en won in de jaren ‘70 en ‘80 onder meer Parijs-Tours, Waalse Pijl, de Scheldeprijs en de Ruta del Sol. Hij kon op alle vlakken uit de voeten en verzamelde ook ereplaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Zijn grootste triomfen behaalde hij in de Ronde van Frankrijk. In de Tour van 1981 en 1982 won hij telkens twee ritten. In dat laatste jaar werd hij ook zevende in de eindstand. Daarna ging het echter snel bergaf met zijn carrière. Volgens Paul De Keyser was dit eigenlijk al aangekondigd in de Tour van 1981: “Onze landgenoot stond tiende in het klassement, met nog slechts twee vlakke ritten te gaan. Hij zou het einde niet halen, maar gaf ’s zaterdags op terwijl hij daags voordien nog tweede werd in een bijna vijftig kilometer lange tijdrit, op nauwelijks een halve minuut van Hinault. Bizar, maar wielerminnend België lag er niet wakker van met Van Impe als tweede, De Muynck zevende en De Wolf elfde. Willems was ziek, naar het schijnt. Zodus…”

Op zijn 26ste was Willems over zijn top heen en in zijn laatste seizoenen speelde hij nog slechts een bijrol. Verrassend, want als absolute topper bij de amateurs was hij (samen met Fons De Wolf) aangekondigd als een nieuwe Merckx. Daardoor werd Willems al heel vroeg kopman, maar die druk woog zwaar. Het is in die nadagen dat ik hem ooit heb ontmoet (zie linkerfoto), maar ik heb helaas geen pittige anekdote om over hem te vertellen. Het enige grappige voorval dat ik eens heb meegemaakt, was bij mijn krantenboer hier in Gent. Toen ik daar in de hoogtijdagen van Daniël Willems eens mijn dagelijkse krant ging afhalen, zag ik op de toonbank een Lotto-formulier liggen van ene… Daniël Willems. Wetende dat hij een Kempenaar was, zei ik vol verbazing: “Tiens, is Daniël Willems hier klant?” Waarop de krantenboer even verbaasd antwoordde: “Maar ik ben Daniël Willems!”

Ronny De Schepper

P.S. De kranten reppen met geen woord over de doodsoorzaak. Daaruit trok ik reeds de conclusie: kanker, want daarover doet men nog steeds erg schroomvallig in de pers. Maar in Het Laatste Nieuws stond het volgende: “Gisteren stapte hij zelf uit het leven. Hij werd dood aangetroffen in zijn appartement in Herentals.” Meer staat er niet, maar enkele lijnen daarvoor staat er wel i.v.m. zijn korte wielerloopbaan: “‘Ik was mentaal nogal een broze,’ zei hij ooit over zichzelf.” 

(Met dank aan Jan De Smet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.