Vandaag is het al 85 jaar geleden dat Adolf Hitler de Olympische Spelen van Berlijn mocht openen. Bij de openingstoet brachten sommige landen (w.o. Frankrijk!) de nazigroet. Dat heb ik helaas niet bevestigd gezien in de tekst van Wikipedia, waarop de rest van dit artikel is gebaseerd.

Berlijn was in 1931 door het IOC verkozen boven Barcelona. Berlijn had 43 stemmen gekregen, Barcelona 16.
Toen Adolf Hitler in januari 1933 aan de macht kwam als Rijkskanselier, gingen er stemmen op om de Spelen te verplaatsen (in de Verenigde Staten was er zelfs een campagne daartoe opgestart) of ze te boycotten. Avery Brundage, de voorzitter van het Amerikaans Olympisch Comité, sprak zich echter uit tegen een verplaatsing van de Spelen en kreeg daarbij de steun van Pierre de Coubertin.
Spanje, waar begin 1936 het Volksfront aan de macht was gekomen, wou uit protest de Olympiade van het volk organiseren. Deze manifestatie ging niet door omwille van het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog, een paar dagen voor het begin van deze alternatieve spelen.
Deze Spelen waren de eerste waarvan rechtstreeks verslag werd gedaan op de televisie. Telefunken en Fernseh zonden meer dan zeventig uur uit naar speciaal opgerichte stands verspreid over de stad. En natuurlijk was er de cineaste Leni Riefenstahl, die werd aangesteld om een film te maken over de Spelen. De film Olympia kan bestempeld worden als propaganda, maar pionierde een aantal van de technieken die nu nog gebruikt worden bij het filmen van sportevenementen.
Het was ook voor het eerst dat de Olympische vlam werd aangestoken na een estafette met de Olympische fakkel vanuit Olympia, Griekenland.
En een lichtere noot om mee te eindigen: basketbal werd voor het eerst erkend als een officiële Olympische sport. In de finale versloeg het ongeslagen Amerikaanse team Canada met 19-8! Deze opmerkelijk lage uitslag was te wijten aan de omstandigheden die abominabel slecht waren. Er werd buiten gespeeld in de plensregen op een modderig veld. Omdat er zoveel modder lag, was het onmogelijk om te dribbelen en was de score dus vrij minimaal.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “85 jaar geleden: Adolf Hitler opent de Olympische Spelen van Berlijn

 1. Er werden wel een paar ‘schoonheidsfoutjes’ uit het straatbeeld weggepoetst volgens http://www.duitslandinstituut.nl anders zou de toestemming van 1931 in 1936 niet zijn doorgegaan.
  ‘Duitsland wist het IOC ervan te overtuigen, dat het de Spelen niet voor propaganda zou gebruiken en geen deelnemers zou discrimineren.
  Deze beloftes kwam Hitler maar gedeeltelijk na. Om geen schijn van discriminatie te wekken, werden veel racistische maatregelen opgeschort. Borden met anti-joodse teksten verdwenen tijdelijk uit het straatbeeld en kranten matigden hun toon. In de Duitse ploeg waren met de half-joodse schermster Helene Mayer en de communistische worstelaar Werner Seelenbinder twee atleten vertegenwoordigd, die niet pasten binnen de nationaalsocialistische ideologie. Ook werd de voorzitter van het Nationale Olympische Comité Theodor Lewald, die volgens de rassenwetten van Neurenberg geen Ariër was, bij de organisatie betrokken. Wel werden vlak voor de openingsceremonie Sinti en Roma uit Berlijn naar een kamp gebracht. Dat zorgde niet voor ophef.’
  En ‘Hitler hoefde [Jesse] Owens niet te feliciteren. Het IOC had vooraf bepaald dat de nazi-leider slechts als gast bij de Spelen was en geen medaillewinnaars zou ontvangen.’

  Bij deze verjaardagen mogen we, naast het positieve effect dat ze voor de Duitse economie, de sport enz. hadden dergelijke dingen toch niet vergeten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.