Op 1 augustus 1886 opende het Van Eyck Zwembad, uitgebaat door de n.v. “S.A. des Bains et Lavoirs Publics de Gand” zijn deuren als eerste openbare bad- en wasinstelling voor arbeiders (foto beeldbank Gent).

Wat het zwemmen betreft, het Spanjaardkasteel in de wijk Sint-Macharius was tot zijn ontmanteling omgeven door brede, rustige en vijverachtige verdedigingsgrachten die tot zwemmen uitnodigden. Het vrij baden in Gentse waterlopen werd in 1840 echter verboden omdat de Gentse wateren al zo vervuild waren. Het stadsbestuur wees de bevolking plaatsen aan waar het wèl mocht: de Zwaenenhoeck buiten de Koepoort (aan de Bijlokevest), buiten het Scheiersgat (het Eilandeken) op Ekkergem, de Overzet aan de Leiearm van het eiland Malem, en ook nog achter het Spanjaardkasteel.
In waterlopen en vestinggrachten kon natuurlijk iedereen sinds de middeleeuwen terecht, zelfs in adamskostuum, vooral dan in de Rietgracht, maar dat moest dan wel in alle clandestiniteit gebeuren.. Vanaf het begin van de 19e eeuw dreef dat zomervertier vele Gentenaars naar de rand van de stad. In de jaren dertig van die eeuw legde de exploitant van de guingette het Motje te Rooigem een zwembad aan. Het was met palen afgezet en op de bodem werd een net uitgespreid dat kon worden opgetrokken bij een ongeval. Het was in 1855 dat Constant Dossche, beter bekend als Pruuke Dossche, de leider van de arbeidersopstand in september 1839 (Deseyn, p.209), als eerste, kort na 1850, aan de overzet van het eiland Malem een “professioneel” openluchtzwembad opende, in 1855 gevolgd door de eerste Gentse zwemschool. Pruuke was een imposante verschijning: hij stond model voor de figuur die de Schelde verbeeldt op de poort van de Vismijn aan het Veerlepleintje.
Op 1 augustus 1886 opende het Van Eyck Zwembad, uitgebaat door de n.v. “S.A. des Bains et Lavoirs Publics de Gand” zijn deuren als eerste openbare bad- en wasinstelling voor arbeiders. In 1897 werd het bad gekocht door de stad Gent. “We hebben lang genoeg in slecht en vuil water gezwommen,” zei Eedje Anseele in de gemeenteraad. “En moet het nu wat meer kosten om in proper water te kunnen zwemmen, eh wel, dan geef ik gaarne 170.000 frank.”
In zwembad Van Eyck verbeterde Gentenaar Louis Van Parijs in 1925 het wereldrecord 400m schoolslag. Nochtans was na 1918 het openluchtzwembad Tolhuisbad het enige in België waar officiële Olympische records konden worden erkend.
De Gentse roeiers van hun kant wonnen drie jaar na elkaar de Great Challenge Cup in Henley (GB). De populariteit van deze sport leidde tientallen jaren later tot de aanleg van de Watersportbaan.
De Reep werd pas in 1960 gedempt. Naast de behoefte aan par­keerplaats, speelde ook de verontreiniging daarbij een rol. Dankzij Aquafin is die hinderlijke geur nu niet enkel verdwe­nen, schepen Sas Van Rouveroij maakte zich ook sterk dat men binnenkort weer zal kunnen vissen aan de Graslei.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “135 jaar geleden: opening zwembad Van Eyck (Gent)

  1. Ja, klopt, dat openbaar zwembad van Pruuke Dhossche te Malem aan de Watersportbaan.Speciale figuur!Dat ie voor het verbeelden van de Schelde model was op het Veerleplein, boven dienst info-toerisme, wel, dat wist ik nou niet!Gat in mijn Gentse cultuur aldus!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.