Vandaag is het precies 110 jaar geleden dat de Touretappe Luchon-Bayonne met 34 minuten voorsprong werd gewonnen door Maurice Brocco. Toch werd de winnaar door organisator Henri Desgrange prompt uitgesloten.

Het verhaal begon daags voordien tijdens de rit Perpignan-Luchon, waarin Brocco het niet kon laten om hand- en spandiensten te bewijzen aan de tenoren, wat door het reglement ten strengste was verboden. Desgrange stuurde hem naar huis, maar Maurice vond genade in beroep en was er dus bij op de Tourmalet en Aubisque. Sarrend reed hij van de ene topper naar de andere, zich telkens richtend tot Desgrange: ‘Bij deze mag ik zeker niet blijven?’

Ondanks al dat gedoe won hij als bij wonder die etappe, waarna de razende koersbaas hem alsnog uit de wedstrijd zette. Smalend gaf hij als “verklaring”: ‘Ce n’est qu’un domestique. Het is maar een knecht.’ De uitdrukking werd gemeengoed in het peloton en Brocco werd later een gevierd zesdaagserenner.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.