De West-Vlaamse wielrenner Nico Mattan (op bovenstaande foto van Erik Westerlinck op kop van de gentlemankoers t.g.v. het natourcriterium in Sint-Niklaas 2010) viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

Mattan werd prof in 1994. Hij was vooral een gespecialiseerd in de Vlaamse eendaagswedstrijden, maar kon ook goed tijdrijden. Zijn grootste overwinning behaalde hij in 2005, toen hij niet ver van zijn woonplaats de semi-klassieker Gent-Wevelgem wist te winnen, na een omstreden finale waarin Juan Antonio Flecha maar ook Paul De Baeremaker een belangrijke rol speelden. Verder staan ook onder meer de Driedaagse van De Panne (2001), de GP Ouest France-Plouay (2001) en twee etappes in Parijs-Nice op zijn palmares.
Mattan reed aanvankelijk jarenlang als knecht van zijn vriend Frank Vandenbroucke. In 1999 moest Mattan zijn carrière beëindigen na hartproblemen, maar na een herkeuring kon hij deze alsnog voortzetten.
Na voor een aantal grote ploegen gereden te hebben, reed hij zijn laatste seizoen voor het bescheiden DFL-Cyclingnews-Litespeed-team. Eind 2007 is Mattan, die bekend stond om zijn bijgeloof, gestopt met wielrennen.
Na zijn profcarrière blijft hij actief in de wielerwereld. Sinds maart 2008 leidt Mattan samen met manager Gilbert De Weerdt de continentale ploeg Cyclingnews-Jako. Verder is hij adviseur van de beloftenploeg Soenens-Germond.
In 2009 werd Mattan ploegleider bij het Italiaanse Cinelli-OPD dat rond Frank Vandenbroucke werd opgebouwd, maar toen deze op 12 oktober van dat jaar in verdachte omstandigheden om het leven kwam tijdens een vakantie in Senegal, werd de ploeg opgedoekt. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.