Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de rockmuzikant uit Newcastle Bryan Chandler, beter bekend als “Chas” (midden op de foto), is overleden.

Bryan Chandler begon zijn muzikale carrière als bassist in een trio, waarin ook toetsenist Alan Price speelde. Nadat zanger Eric Burdon zich bij deze groep had gevoegd, werd de naam The Animals gekozen. The Animals kregen vanaf 1964 veel succes met hun op Amerikaanse leest geschoeide rhythm’n’blues. Ook na de eerste grote hit The House of the Rising Sun zou de band talrijke hitnoteringen hebben. Het herkenbare en solide basgeluid van Chandler zorgde, samen met de drums van John Steel voor een stevig fundament waarop de andere drie Animals (Burdon, Price en gitarist Hilton Valentine) konden bouwen. Dat succes duurde echter niet lang. In 1966 gingen de leden hun eigen weg.
Chandler besloot het podium vaarwel te zeggen. Hij wierp zich op als manager van het jonge Amerikaanse gitaartalent Jimi Hendrix en selecteerde bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell om samen met de gitarist de supergroep the Jimi Hendrix Experience te vormen. Chas Chandler produceerde de eerste twee albums van deze nieuwe band. Hierna was hij gedurende twaalf jaar de manager/producer van de populaire band Slade. Daarnaast was hij actief als eigenaar van de IBC Studio’s en lanceerde hij het platenlabel Barn Records.
In 1977 dook hij, samen met zijn vier oud-collega’s Burdon, Price, Valentine en Steel, zijn eigen studio in. Dat leidde tot het album Before we were so rudely interrupted. Het was alsof de tijd sinds 1966 had stilgestaan, met dat verschil dat The Animals er geen groot succes mee boekten. Ook het album Ark (1983), waarop, naar de smaak van de jaren tachtig, veel synthesizers werden gebruikt, werd geen enorme hit. Wél ging Chandler opnieuw met de band op tournee. Opnamen daarvan verschenen in 1984 als Greatest hits live.
Daarna trad hij nog incidenteel als solist en met gastmuzikanten op. Zijn laatste optreden was op 16 juli 1996 in Newcastle. Chas Chandler overleed de volgende dag aan de gevolgen van een hartaanval. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.