Op 18 juli 1941 werden drie personen geboren die allen op hun eigen manier een belangrijke rol zullen spelen in de popgeschiedenis. De Amerikaanse soulzangeres Martha Reeves verdient zeker ooit eens een eigen artikel, net als de Duitse producer Frank Farian (Boney M, Milli Vanilli…), maar wegens tijdsnood moet ik me vandaag beperken tot de nummer drie uit het rijtje, wellicht de meest onbekende bij het grote publiek, de Amerikaanse gitarist Lonnie Mack. Buiten het feit dat hij de minst bekende is en dus een beetje “publiciteit” heeft verdiend, komt daar nog bij dat ik moet vaststellen dat hij niet meer in staat is om vandaag zijn verjaardag te vieren. De man is immers overleden op 21 april 2016. Zegt die datum u niets? Dat is de dag van het heengaan van Prince. De man maakte dus ook in het uur van de dood geen enkele kans op zijn “fifteen minutes of fame”…

Ik denk dat het Piet Muys was die mij in het midden van de jaren zeventig met Lonnie Mack heeft laten kennismaken. Wellicht was dat via zijn versie van “Memphis” van Chuck Berry, waarmee hij in 1963 zijn eerste en meteen ook grootste hit heeft gehad (en dan nog…). Toch zal Lonnie McIntosh (zoals hij echt heette) uitgroeien tot “a musicians’ musician” zoals dat dan genoemd wordt. En mensen als Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Duane Allman, Keith Richards, Ron Wood, Ry Cooder, Mike Bloomfield, Jeff Beck en Jimmy Page zullen hem eer betuigen, vaak ook door samen met hem het podium te delen. Hij werkte als sessiemuzikant ook voor o.a. Hank Ballard, Freddie King en James Brown. Later speelde hij ook mee op ‘Morrison Hotel’ van The Doors. Mack bleef actief tot begin jaren 2000. In 2001 werd hij opgenomen in de International Guitar Hall of Fame en vier jaar later ook in de Rockabilly Hall Of Fame. Hij werd uiteindelijk vierenzeventig en stierf een natuurlijke dood.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.