Vakantie in de Provence, met als hoog(s)tepunt: met Serge Van Autreve (Elversele) op pelgrimstocht naar de top van de Ventoux.

Naar jaarlijkse gewoonte zijn we met vakantie geweest naar de Provence, meer bepaald Apt (departement Vaucluse), de belangrijkste plaats van het Luberongebergte, een stadje van 11.000 inwoners, met alles d’erop en d’eraan, ideale uitvalbasis naar tal van dorpjes en steden. Apt ligt op een goede 1.000 km van Temse. We doen de trip in twee etappes, met overnachting in Perrigny-lès-Dijon.

We kennen de streek intussen en selecteren uit het rijke aanbod. Traditioneel bezochten we meerdere marktjes. Zij hebben een heel eigen(zinnige) charme: alle dezelfde, maar toch anders. We bezochten er twee aan de voet van de Ventoux: Bédoin en Malaucène, plus de (veel grotere) markt van Apt. Of je wil of niet: je koopt er altijd wel iets.
We trokken over de Ventoux (met de auto) via Malaucène en eindigden in Sault, waar we naar jaarlijkse traditie bij La Ferme aux Lavandes een voorraad lavendel in verschillende vormen opsloegen. We slenterden er ook op de (maandelijkse) brocantemarkt, waar we bekoord werden door tal van uitnodigende objecten. Ik werd verleid door één ervan: een miniatuur Citroën, type jaren ‘50. We bezochten ook (opnieuw) Gordes, het schilderachtige middeleeuwse dorp, beschermd als werelderfgoed, met als beroemde curiosa de (12de eeuwse) abdij van Sénanque (nog altijd bewoond door cisterciënzersmonniken), gelegen midden een weelde van lavendelvelden, en Le Village des Bories, stenen bijenkorfvormige hutten uit lang vervlogen tijden, waar landbouwers in woonden, dieren in hielden en voorraden in opsloegen.

Ik herlas geboeid het boek over het leven en werk van Frans Buyens, van de hand van zijn levensgezellin Lydia Chagoll. Het hoofdstuk over Frans’ euthanasie is aangrijpend.

Ons verblijf werd mede gekleurd door het schitterende weer, altijd 25-30°, én het Europees Kampioenschap Voetbal.


Met Serge Van Autreve op weg naar de Ventoux

Op zondag 6 juni had ik mede het startschot gegeven van de goede doel-trip van de veelzijdig getalenteerde Serge Van Autreve (55), zaakvoerder van restaurant Onder den Toren in Elversele. Hij duwde een rolstoel, met daarin Samuel Van Tuyckom (18, Kruishoutem), die aan een zeldzame spierziekte lijdt, van Elversele naar de top van de Ventoux (via Bédoin), een trip van 1.026km, gespreid over 22 dagen (1 rustdag), zeg maar 21 marathons. Serge zou de top bereiken op maandag 28 juni, maar dan waren wij niet meer in de Provence, vandaar dat we hem op zaterdag 26 juni opwachtten in Mondragon, 100km van Apt. We verwachtten er een uitgeputte atleet en waren dan ook verrast Serge in goede conditie aan te treffen, ondanks een ontsteking aan de voet. Pleisterend in de cafetaria van camping La Pinède, vertelde hij ontspannen zijn belevenissen, een verbluffend relaas, getuige van sociale bewogenheid, sportiviteit en atletisch vermogen. Hij loofde nadrukkelijk zijn metgezel, voor wie deze tocht evenzeer een fysische beproeving was.

Twee dagen later eindigde hij met succes zijn stunt op de top van de Ventoux. De actie bracht €20000 op voor de vzw Project U/Turn, een instelling die avontuurlijke trektochten organiseert voor personen met een beperking.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.