Het Emerson String Quartet werd opgericht in New York naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. De naam verwijst naar de Amerikaanse dichter en filosoof Ralph Waldo Emerson. De violisten Eugene Drucker en Philip Setzer, die afwisselend de eerste viool spelen, zijn ook de stichtende leden. Altviolist Lawrence Dutton voegde zich bij het ensemble in 1977 en David Finckel werd als cellist lid in 1979.

Het Emerson String Quartet heeft een eigen concertcyclus in het Smithsonian Institute en in de Hartt School of Music, waar het in residentie verblijft. Het Emerson String Quartet realiseerde verscheidene opnamen: het Kwartet in d van Schubert, de zes Kwartetten van Bartok waarmee het als eerste kamermuziekensemble een Grammy Award won en een Disc of the Year van Gramophone Magazine (1989/90), de kwartetten van Debussy, Ravel, Tsjajkovski, Borodin, Dvorak, Smetana, Beethoven, Prokofiev, Barber en Ives, het kwintet met cello van Schubert met Mstislav Rostropovitsj, de pianokwintetten en kwartetten van Schumann en Dvorak met Menahem Pressler. En verder Dover Beach van Samuel Barber met bariton Thomas Hampson. In 1994 realiseerde het kwartet een integrale opname van de kwartetten van Beethoven. De kern van zijn repertoire is de klassieke periode maar het kwartet voert ook geregeld hedendaagse muziek uit.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.