‘Plain Pleasures’ (‘Eenvoudige genoegens’, 1966) bevat zeven verhalen die Jane Bowles schreef in de loop van 1946 tot 1957, twee van langere adem, de andere kort. Het zijn, zacht uitgedrukt, heel bevreemdende teksten. Met een plot waar kop noch staart aan te knopen is. Simpelweg omdat die kop, en vooral de staart ontbreken. Een echte plot is er niet. Geen verhaal dat zich werkelijk laat navertellen. Wel een vage sfeer.

Maar vooral personen, karakters. Of beter: mensen die evolueren binnen een bizarre sfeer. En waar het steevast op uitdraait, wat de essentie is: nooit raken die mensen elkaar. Niemand blijkt tot communicatie in staat. Zij schuiven aan elkaar voorbij. Of ze elkaar nu ontmoeten, vluchtig, in een pension in Guatemala en daar zelfs passioneel in bed belanden; of ze een gans leven als drie zusters samenleven in één woning en op elkaar aangewezen zijn… Het kan ook een jong meisje zijn dat in haar verbeelding dagelijks een regiment soldaten leidt, een jongen ontmoet, en zijn moeder, we haar vader leren kennen – het lijken buitenaardse wezens; ze tasten elkaar af, maar nooit zullen ze elkaar naderen – meest nabij komen ze via het delen van snoepgoed, een ‘groene lolly’, en, wegens de beperkte ruimte, het feit dat onvermijdelijk het been van de moeder dit van het meisje raakt wanneer ze samen zitten. De woorden evenwel gaan langs elkaar heen, vruchteloos, vreugdeloos. Net als in het deprimerende ‘Eenvoudige genoegens’ waar twee eenzamen heel even elkaar lijken gevonden te hebben. Bedrieglijk uiteraard. Het lot is troosteloosheid, ze blijven eenzamer dan voorheen – nu wellicht zelfs zonder het genot van de voorheen gekende kleine simpele geneugten – achter.

Nee vrolijk zal de lezer van deze bundel niet worden. Boeiend is hij wel. De sfeer, de creatie van de personen, en hoe Bowles er in slaagt de onmacht tot communicatie, tot reële gevoelens voor elkaar weer te geven, vooral dat is interessant.  

Johan de Belie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.