Het is vandaag 55 jaar geleden dat The Beatles live optraden in Top of the Pops. Met “live” bedoel ik dan dat ze live aanwezig waren, want zingen deden ze niet live…

Although by June 1966 it had been running for over two years, The Beatles had never previously appeared live on the BBC music show Top Of The Pops. They had pre-recorded exclusive performances in BBC studios (*), or sent promotional clips to be played on the show.
That changed on this day, with a studio performance of new single “Paperback Writer“. The Beatles had agreed two days previously, when manager Brian Epstein passed on a request from Top Of The Pops producer Johnnie Stewart. Unusually, on this occasion The Beatles agreed.
The group arrived at BBC Television Centre at 2.30pm for a rehearsal for the camera, and to pose for publicity photographs and conduct press interviews. More rehearsals followed between 4.15pm and 5.30, and from 6.30pm to 7pm. The live broadcast took place between 7.30pm and 8pm on BBC One. The Beatles were the final act to appear, and mimed to both “Paperback Writer” and its b-side, “Rain”. They were introduced by host Pete Murray. (The Beatles’ Bible)

(*) Zoals op 15 april 1965 toen ze “Ticket to ride” en “Yes it is” vertolkten, een opname die ook is terug te vinden op YouTube. Er is dus geen tegenspraak met het feit dat het op 16 juni 1966 de enige keer zou zijn geweest. De aflevering van Top of the Pops, waarvoor op 15 april 1965 opnames werden gemaakt, werd immers niet die dag uitgezonden. Net zoals de BRT (denk aan het interview met de Stones) had de BBC niet de gewoonte om opnames bij te houden. Deze opname zou naar verluidt slechts hebben overleefd omdat ze werd gebruikt in een aflevering van het SF-feuilleton “Doctor Who”. Daarin zei een sidekick, Vicky Pallister: “I didn’t know that the Beatles played classical music”. Je moet daarbij voor ogen houden dat Vicky was supposedly from the 25th century, and the Beatles were guaranteed to be listed as ‘classical’ by that time period.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.