De Canadese acteur Michael J. Fox is voornamelijk bekend geworden als Marty McFly in de Back to the Future-trilogie. Vooral in de eerste film schitterde hij als gitarist die Chuck Berry aan inspiratie hielp voor “Johnny B.Goode” en consoorten. Vooral de manier waarop hij uit de bol gaat voor de ogen van de verbaasde tieners uit de fifties (zie foto) is goddelijk. De niet onaardige Britse popgroep McFly heeft zich zelfs zo genoemd omwille van deze scène. Michael J.Fox zelf speelt in zijn vrije tijd ook zelf gitaar en hij treedt soms zelfs op met enkele vrienden, en ik neem dus aan dat hij déze gitaarsolo ook echt zelf speelt…

Michael J.Fox speelde in deze filmtrilogie een tiener (Fox gebruikt als tweede initiaal de ‘J.’ als eerbetoon aan acteur Michael J.Pollard, want zijn tweede naam is eigenlijk Andrew) alhoewel hij toen al halfweg de twintig was. Buiten zijn jeugdig uiterlijk had dit natuurlijk ook met zijn kleine gestalte te maken.
“I’m making fun of people’s perception of me,” zegt hij, maar dus niet met zichzelf als zodanig. Hij zou trouwens graag au sérieux worden genomen. “Dustin Hoffman en Al Pacino zijn toch ook ‘short’?” zegt hij.
Fox was al bekend sedert 1982 toen hj in de tv-serie Family Ties de conservatieve studentikoze zoon speelde van een echtpaar uit de hippietijd. Op de set van Family Ties leerde hij ook Tracy Pollan kennen, waarmee hij in 1988 is gehuwd. Samen hebben ze vier kinderen: Sam Michael (1989), tweeling Aquinnah Kathleen en Schuyler Frances (1995) en Esme Annabelle (2001).
In 1984 debuteerde hij in de filmwereld met Class of 1984, een mengeling tussen Dangerous Minds en A Clockwork Orange en de tienerfilm Teen wolf. Nog datzelfde jaar (1985) kwam zijn echte doorbraak met de Back to the Future-trilogie (*).
Twee jaar later speelt hij in twee films die als voorbeeld gelden van het yuppie-fenomeen dat op dat moment opgang maakt, namelijk The Secret of My Success en Bright Lights, Big City. Michael J.Fox is op dat moment dus ook een “ernstig” acteur geworden zoals met de oorlogsfilm “Casualties of war” (1989).
Na de yuppie-films in de jaren tachtig werd 1991 ingezet met een aantal anti-yuppie-films, die wilden terugkeren naar “the basic values of life” in plaats van films die geld verdienen, status verwerven en macht uitoefenen als hoogste doel stellen. Dat deze “basiswaarden” ook vaak conservatief Amerikaans zijn zoals “the family” is bijkomstig. Dat was b.v. het geval in 1991, met “Doc Hollywood” van Michael Caton-Jones, waarin Fox eindelijk debuteert als een volwassen lover boy (tegenover Julie Warner).

Daarna volgde “The hard way” (John Badham) waarin hij een verwende filmvedette speelt die zich probeert in te leven in het harde leven van een politie-inspecteur, gespeeld door James Woods. Het grappige is dat in de film James Woods het op zijn heupen krijgt dat Michael J.Fox steeds achter hem aan huppelt, maar dat hij precies hetzelfde heeft gedaan om zich in zijn rol in te leven.
In 1990 werd bij Fox de ziekte van Parkinson vastgesteld, wat hij echter pas in 1998 bekend maakte. Hij speelde op dat moment een hoofdrol in de televisieserie Spin City. In 2000 besloot hij zich terug te trekken als acteur en werd in bovengenoemde serie opgevolgd door Charlie Sheen. Sindsdien is hij fondsenwerver voor stamcelonderzoek, een techniek waarvan hij gelooft dat het in de toekomst neurologische aandoeningen kan helpen genezen.
In films doet hij voornamelijk nog de stemmen in animatiefilms. In 2006 heeft hij nog een gastrol gespeeld in een aantal afleveringen van de serie Boston Legal, wat hem een Emmy-nominatie opleverde.
Hij schreef ook een autobiografisch boek, Lucky Man, over zijn ervaringen met vroeg optredende ziekte van Parkinson. Daarin vertelt hij openhartig over zijn leven voor en na de diagnose en hoe de aanvankelijke moeilijke tijd een hele belangrijke periode in zijn leven is geworden. In 2009 kwam opnieuw een boek van hem uit Always Looking Up.

Ronny De Schepper

(*) De opnames van Back to the Future, part I, werden oorspronkelijk gestart met Eric Stoltz als Marty McFly. Het productieteam besloot echter na enige tijd dat Stolz toch niet de juiste acteur voor de rol was. Michael J. Fox, die eerder was gepeild maar zich indertijd niet vrij kon maken van de opnames van de comedy Family Ties, bleek nu wel beschikbaar en werd pas in tweede instantie in de rol gecast. Voor aanvang van de opnames van deel II en III werd Crispin Glover benaderd om opnieuw de rol van vader George McFly te spelen, maar hij was van mening dat hij een te laag salaris kreeg aangeboden en weigerde. Jeffrey Weissman nam de rol over, maar voor het deel van het verhaal dat zich in 1955 afspeelde, werden ook oude opnames met Glover gebruikt. Glover spande met succes een proces aan tegen het hergebruik van dit materiaal en ook omdat men door het gebruik van een dubbelganger en make-up deed lijken dat hij wel in deze film meespeelde, aangezien dit niet in het oorspronkelijke contract was opgenomen. Sindsdien zijn daar in Hollywood duidelijker regels over. Ook de actrice die Jennifer speelde in de eerste film, Claudia Wells, verscheen niet in de vervolgen. Ze werd hierin vervangen door Elisabeth Shue. De openingsscène van de tweede film, tevens de eindscène van de eerste, werd opnieuw gefilmd voor Back to the Future Part II, met Shue in de rol van Jennifer. Wells maakte hierover echter geen problemen. (Met dank aan Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.