In Thieves in the night verhaalt Arthur Koestler een stuk geschiedenis van de kiboets in Palestina, in de jaren 1937-39. Hij begint bij de stichting van een nieuwe nederzetting, de inzet van de communistisch geïnspireerde deelnemers, de spanningen met de Arabische, autochtone bevolking van de streek.

Het boek beschrijft het politieke gegeven van de migratie van vooral Europese joden naar Palestina in de jaren dat dit gebied nog onder Brits bestuur is. Koestler verhaalt dit gegeven voor het grootste deel vanuit het standpunt van Joseph in die nieuwe kiboetsnederzetting. Later wordt hij politiek radicaler en neemt hij deel aan een gewapende beweging. De context van de vervolging van joden in Europa, de spanningen met de Palestijnse bevolking en de attitude van de westerse – in dit geval Britse – overheid spelen een rol in dit politieke verhaal dat een stuk geschiedenis van het latere Israël schetst.

Ik las een uitgave uit 1946, dat ik tweedehands kocht, zonder ISBN-nummer dus. Voor zover ik weet is dit boek van een bijna vergeten auteur niet meer verkrijgbaar. Koestler is vooral bekend van Darkness at noon, een sterke afrekening met het communisme van Stalin.

Fons Mariën, 18/10/2012

4 gedachtes over “De leestips van Nonkel Fons (retro 177)

  1. Koestler, inderdaad één van die belangrijke vergeten intellectuelen, waar Tony Judt terecht veel aandacht aan besteedde in “De vergeten twintigste eeuw”.

    Nu niet meer gelezen of gekend, en indien hij deze me-too tijden nog moest meegemaakt hebben zou hij zeker “gecancelled” worden in verband met de zaak Jill Craigie.

    Like

    1. Beste Alex, het klopt dat Koestler een vergeten intellectueel is en nu gecancelled zou worden. Ik heb toch een en ander van hem gelezen, het was mijn oud-collega Willy van Poucke (zelf auteur) die mij op hem attendeerde, lang geleden al. Groeten, Fons

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.