De Tsjechische pianist Jan Simon viert vandaag zijn 55ste verjaardag.

Hij werd geboren in Praag als zoon van de nogal bekende Ladislav Simon. Volgens Jan had dit echter een negatieve invloed op zijn muzikale loopbaan. Op zestienjarige leeftijd zette hij zich af tegen zijn vader en hij begon helemaal opnieuw bij Valentina Kamenikova en nadien bij Ivan Moravec, wiens speelstijl duidelijk bij Simon is terug te vinden. Op het moment van de Elisabethwedstrijd 1991 (foto RTBf) had hij reeds live- en radio-optredens in binnen- en buitenland achter de rug. Hij leek heel erg vermoeid, maar hij sprak dat zelf tegen, behalve voor het opgelegd stuk dat de anderen natuurlijk al beter konden dan hij en dat maakte hem zenuwachtig. Hij had zijn keuze-concerto reeds in 1986 voor de Tsjaikovski-wedstrijd gespeeld. Het tweede deel van de Mozart-sonate klonk als Richard Clayderman volgens Jos Van Immerseel. Toch werd hij nog negende (of daardoor werd hij pas negende, al naargelang van je eigen interpretatie natuurlijk). Op zijn Franse Wikipedia-pagina wordt dat dan “une médaille de bronze” (?). En men gaat verder: nommé soliste de l’orchestre de la radio à Prague en 1994, il en est également le directeur administratif depuis 2001. Il effectue des tournées régulièrement, non seulement avec son propre orchestre, le SOČR, mais en tant qu’invité de nombreux orchestres symphonique d’Europe. L’enregistrement des concertos de Schulhoff a été primé au MIDEM classique de Cannes en 1995.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.