Ondertitel van het boek Sapiens is Een kleine geschiedenis van de mensheid en dat maakt al veel duidelijker. De auteur Yuval Noah Harari is een Joods professor geschiedenis in Jeruzalem. Hij vertelt in grote lijnen de geschiedenis van de mensheid, beginnend bij de mensapen en de opkomst van de homo sapiens.

Hoewel het begin chronologisch is (met de cognitieve revolutie en de agrarische revolutie) wordt het verhaal al gauw meer thematisch. Want een netjes chronologische geschiedenis van de mensheid is dit niet. Veeleer probeert hij de grote lijnen en de grote kantelmomenten in deze geschiedenis op te zoeken en te verduidelijken, te verklaren. De auteur gaat daarbij kritisch te werk, zet b.v. verschillende theorieën naast elkaar. Zo b.v. over de vorming van (wereld-)rijken, de rol hierin van gemeenschappelijke mythen (zoals godsdiensten). Verder heeft hij het over de ontdekkingsreizen, de wetenschappelijke revolutie sinds 1500 in het Westen, de industriële revolutie enz.

Zijn blik is niet uitsluitend op het Westen gericht, maar houdt b.v. ook China en de Zuid-Amerikaanse beschavingen in. Maar uiteindelijk zijn het wel de wetenschappelijke en economische evoluties in het Westen die mondiaal overheersend worden. Hier en daar zijn er wel hiaten, ik denk aan de evolutie van het politiek systeem in Westerse landen tot een democratie en de rol van de Franse revolutie hierin, die niet uitgebreid behandeld worden. Maar vaak stelt hij wel de juiste vragen, ook bij de huidige uitdagingen van de mensheid (de ecologische met name, maar ook de biomedische vraagstukken i.v.m. experimenten die de aard van de sapiens kunnen wijzigen op termijn – denk aan Brave New World van Huxley waar hij ook naar verwijst).

Op enkele punten vind ik de auteur niet correct (met name over de vrijzinnigheid en het liberalisme) maar overwegend is dit een heel leerzaam boek.

Fons Mariën, 23/10/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.