In 2012 was filosoof Etienne Vermeersch de zomergast op de rando-filo, een combinatie van randonnée en filosofie in de Provence. Gastheer was Willy Weyns, die tevens editor van dit boek Provençaalse gesprekken is. Dit boek is de geschreven neerslag van dit initiatief, met voor een deel ook de gesprekken met de vijftien deelnemers. Vijf grote thema’s werden behandeld op vijf opeenvolgende dagen: wetenschappelijke kennis (en pseudowetenschap), waarden, ethiek en bio-ethiek, actuele financieel-economische en politieke kwesties, verlichting, religie en multiculturaliteit en ten slotte vrije wil versus determinisme. Bij elk deel geeft Willy Weyns een korte introductie, gevolgd door een uitgebreide uiteenzetting door Etienne Vermeersch en vervolgens door een beknopte weergave van de discussies met de deelnemers.

Zoals steeds is Vermeersch erg erudiet en rationeel in zijn analyses. Zo maakt hij een zinnige opdeling tussen k-rationaliteit (m.b.t. kennis) en d-rationaliteit (m.b.t. doen of handelen). Andere standpunten zijn me uit andere geschriften van Vermeersch meer bekend. Nieuwsgierig was ik vooral naar zijn standpunt i.v.m. het probleem van de vrije wil. In de loop van de laatste jaren is er steeds meer benadrukt vanuit de hoek van neurowetenschappers dat de vrije wil niet bestaat. Vermeersch, die toch een grote bewondering voor wetenschap heeft, beredeneert dat vrije wil geen neurowetenschappelijk concept is maar veeleer een filosofisch (met ook juridische implicaties) en dat het veel zin heeft dit concept niet te laten vallen. Kortom, een boeiende publicatie van 2012 die nu nog relevant is (op enkele details na).

Fons Mariën, 07/02/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.