Het houdt maar niet op! Na Alex Stieda en Russell Williams is nu ook Leen De Groot uit Utrecht jarig. En ook over hem valt er een persoonlijk verhaal te vertellen…

Wanneer het zich heeft afgespeeld, weet ik niet meer, maar ik vermoed in hetzelfde jaar als de foto die hierboven staat: die is van 1968, het jaar dat Leen Olympia’s Tour heeft gewonnen. Ik dacht: ik zoek het op in het onvolprezen Blommenkindersdagboek van Erik Westerlinck, maar kijk, daar vind ik wel een verwijzing naar Leen op 10 augustus 1968, die gaat echter over de koers op de Krijgsbaan die door Ronny Van De Vijver werd gewonnen vóór Leen (en met Temsenaar André Peirsman op de vijfde plaats). Het feit dat Erik de tweede plaats van Leen vermeldde, versterkt bij mij echter de indruk dat de wedstrijd waarnaar ik wil verwijzen daarvóór heeft plaatsgevonden.

Het gaat namelijk over een wedstrijd met start en aankomst in de Prinsenlaan. Volgens mij betrof het een rit uit de Ronde van België voor amateurs, want Leen droeg een oranje truitje van de Nederlandse nationale ploeg. En vóór de start belde hij bij ons aan om aan een natuurlijke behoefte te voldoen. Dat was voor ons (buiten Erik en mij was dat ook nog Willy Gosselin en mijn moeder) uiteraard al voldoende om voor hem te supporteren. En wat bleek? Leen wón deze wedstrijd!

Dat jaar won Leen ook een ploegentijdrit in Hoofdorp samen met Joop Zoetemelk, Jan Krekels en René Pijnen: exact het team dat in Mexico de hoofdvogel zou afschieten op de Olympische Spelen! Alleen… dààr was Leen De Groot er echter niet bij. In zijn plaats behaalde Fedor den Hertog de zo begeerde gouden medaille.

Desondanks was het met zo’n schitterende uitslagen het niet verwonderlijk dat Leen in 1969 een profcontract mocht tekenen bij de Caballero-ploeg, waarvoor hij ook al als liefhebber reed. Toch zou Leen niet doorbreken als prof. Een overwinning in Dinteloord (Noord-Brabant) is het enige wat kon worden opgetekend en dat betekende meteen ook het einde voor deze veelbelovende renner…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.