Het was gisteren weer “Urbi et Orbi”-tijd. 35 jaar geleden was er een kabaretduo dat zichzelf die naam had toegeëigend en dat gaf natuurlijk aanleiding tot een “lijntje”, de populaire rubriek in De Rode Vaan.

De paus bezoekt op dit moment Groot-Brittannië (en schoffeert daarbij de ongelovigen door ze met nazi’s te vergelijken, terwijl hij tegelijkertijd het seksueel misbruik in de kerk vergoelijkt door er “een ziekte” van te maken, “die de vrije wil uitschakelt”). Er zijn mensen die soms jàààren uitkijken naar zo’n bezoek van de paus. U zult het mij niet kwalijk nemen, dat ik daartoe niet behoor. Alhoewel. Naar één ontmoeting keek ik vroeger verlangend uit. Naar de broertjes Urbi en Orbi (op de foto resp. links en rechts van de paus). Op de een of de andere manier had ik sympathie opgevat voor dit duo en ik hoopte nu eindelijk eens met hen te kunnen kennismaken.
Eilaas, wat een ontgoocheling. Ondanks het feit dat ze met pasen nog eens het televisienieuws haalden, bestaat deze olijke tweeling niet langer. Dat weet ik dankzij de bereidwillige diensten van het kleinkunstarchief, waar men mij het exclusieve telefoonnummer van deze hemelse verschijning doorspeelde. Op het moment dat een zachtfluwelen mannenstem “hallo” fluisterde, sloeg ik meteen keihard toe:
– Spreek ik met Urbi en Orbi?
Stem:
Met Guido De Craene, ja.
– Hoezo met Guido De Craene? Ik dacht dat dit het nummer was van Urbi en Orbi?
Guido De Craene:
Dat wil zeggen, ik ben vroeger lid geweest van Urbi en Orbi.
– Was u dan Urbi of Orbi?
G.D.C.:
Helaas heeft de groep niet lang genoeg bestaan om dat te kunnen uitmaken.
– Niet lang genoeg? Al van kindsbeen af klinkt die naam mij bekend in de oren!
G.D.C.:
Ja, de Heilige Vader verzorgt onze publiciteit uitstekend, maar in werkelijkheid heeft de groep amper drie jaar bestaan. Samen met Marc Struyf heb ik op die tijd drie cabaretprogramma’s gemaakt, zijnde “De perken te buiten”, “De humorgrens voorbij” en “Op de wijze van den domme”. Dat alles gebeurde onder de hoede van de vzw “Dolle Tante” die is opgericht rond 1977 met het doel een kader te scheppen, waarin culturele manifestaties konden worden georganiseerd. Daar is eerst het Dolle Tantencabaret uit voortgekomen, een combinatie van conférences met rockmuziek, waarmee we de programma’s “Schoolziek” en “Publispot” hebben gemaakt, namen die voor zichzelf spreken. Daarna is dan zoals gezegd Urbi en Orbi gekomen, maar toen Marc eruit is gestapt, ben ik gaan spelen bij de Zwarte Komedie, namelijk voor “Vader was bij de weerstand”. Daarna heb ik dan wel opnieuw binnen de vzw een nieuwe productie opgezet, “Natte droom” in een regie van Alex Van Haecke. Dat was samen met Nicole Persy en Eddy Jacobs. Op dit moment ben ik echter vooral bezig met een rockmusical die ik heb geschreven en die de titel “Pourboire” heeft meegekregen. Het is de bedoeling van deze in Amsterdam op te zetten. Het is immers een nogal dure productie, vijftien rollen plus dan nog een ballet, dat tegelijk ook een koor is, van tien mensen.
– Wie rockmusical zegt, die denkt in Vlaanderen automatisch aan Theater Arena in Gent?
G.D.C.:
Ja, maar het zou wel eens kunnen dat Theater Arena z’n laatste stuiptrekkingen beleeft, omdat men er financieel nogal in slechte papieren zit. Men heeft zelfs de subsidie-aanvraag voor volgend seizoen, dus de programmatie eigenlijk, nog niet ingediend. In principe komt Arena dan ook niet meer in aanmerking voor subsidies. Aangezien Arena inderdaad het enige musicaltheater in Vlaanderen was, staat het er voor musicals niet zo goed voor hier ten lande, vandaar wat wij op Amsterdam mikken, omdat men daar toch een aantal theaterbureau’s heeft die elk jaar een musical opzetten, denk maar aan de Annie M.G. Schmidt-stukken of Jos Brink die volgend seizoen “Madame Arthur” zal brengen, terwijl er ook nog een rockopera rond “Ik, Jan Cremer” in het vooruitzicht wordt gesteld.
Van die “Pourboire” heb ik nadien niets meer vernomen, terwijl de musicalactiviteit nochtans de allerhoogste toppen is gaan scheren, maar dat is natuurlijk voor een andere rubriek.

Referentie
Jan Draad, Urbi en Orbi aan het lijntje, De Rode Vaan nr.20 van 1985

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.