De Franse ex-beroepsrenner Pierre-Raymond Villemiane wordt vandaag zeventig jaar. Hij is dus een goed half jaar ouder dan ik. Eigenlijk heb ik over hem niets speciaals te vertellen, maar de foto met mijn oudste zoon Roddy in Ichtegem in 1978 mocht ik toch niet ongemerkt laten voorbijgaan…

In 1975 won hij de toenmalige amateurwedstrijd Prueba Villafranca de Ordizia als eerste niet-Spanjaard. Het jaar daarna verdiende hij een profcontract bij Gitane-Campagnolo. Villemaine bleef beroepswielrenner tot 1983.
In zijn eerste Ronde van Frankrijk (in 1977) won hij al meteen de eerste etappe in een massasprint voor rappe mannen als Jacques Esclassan, Wilfried Wesemael, Rik Van Linden en Klaus-Peter Thaler. Door het feit dat er echter eerst een proloog was verreden, bleef Dietrich Thurau (zesde in de uitslag) in de gele trui.
Later wist hij nog twee etappes in de Tour te winnen (in 1979 op de Ballon d’Alsace en in 1982 in Bordeaux). Samen met het Frans kampioenschap in 1980 waren dat ongetwijfeld de grootste overwinningen uit de loopbaan van Villemiane.
Hij won verder nog diverse andere etappes in kleinere Franse wielerrondes en de eindklassementen van de Ronde van de Tarn en de Route du Sud. Ook won hij belangrijke eendagswedstrijden zoals de Grote Prijs van Plouay in 1978 en de Grand Prix des Herbiers en Parijs-Camembert in 1980, naast nog diverse criteriums. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.