Caleb Ewan (foto Axel VH) heeft de zevende en laatste etappe in de UAE Tour op zijn naam gebracht. De snelle Australiër van Lotto-Soudal ging op het eind van de massaspurt over Sam Bennett, die op die manier net geen 3 op 3 pakt en ook naast de groene trui greep die naar de jonge Nederlander David Dekker ging, die in deze rit niet eens de top tien haalde. (Sporza)

Caleb Ewan (Sydney11 juli 1994) heeft een Koreaanse moeder en een Australische vader. Hij werd in 2010 Australisch kampioen op de weg bij de junioren. Een jaar later, in 2011, won hij op de baan het Australisch kampioenschap omnium, puntenkoers en ploegkoers voor junioren, en het wereldkampioenschap omnium voor junioren. Datzelfde jaar werd hij ook Australisch kampioen criterium bij de junioren. In 2012 won hij onder andere de Omloop Het Nieuwsblad voor junioren en een etappe in de Rothaus Regio-Tour. Nog in 2012 won hij zijn eerste wedstrijden bij de elite, namelijk de tweede en vierde etappe van de Bay Cycling Classic.

In 2013 won Ewan een aantal beloftewedstrijden, waaronder La Côte Picarde en twee etappes in de Ronde van Thüringen en de Ronde van de Toekomst, en het Australisch kampioenschap tijdrijden. Bij de elite won hij in 2013 de eerste etappe en het eindklassement van de Bay Cycling Classic en de tweede etappe van de Ronde van de Elzas. In het volgende jaar, 2014 dus, werd Ewan Australisch kampioen op de weg bij de beloften en Australisch kampioen criterium bij de beloften, en won hij een etappe in de Ronde van de Toekomst. Bij de elite was hij dat jaar opnieuw succesvol in de Bay Cycling Classic, waar hij de vierde etappe won. Aan het einde van het jaar tekende hij een contract bij Orica GreenEDGE.

In 2015 won Ewan als neoprof maar liefst vijftien wedstrijden. Zo won hij drie etappes en het eindklassement van de Bay Cycling Classic, twee etappes in de Herald Sun Tour en de Ronde van Langkawi, de Ronde van La Rioja, vier etappes en het eindklassement in de Ronde van Korea, maar zijn grootste overwinning was de vijfde etappe van de Ronde van Spanje, waarin hij John Degenkolb en Peter Sagan klopte.

In 2016 won Ewan opnieuw drie etappes en het eindklassement in de Bay Cycling Classic en werd hij Australisch kampioen criterium. Hij was dat jaar ook de beste in de People’s Choice Classic, de eerste en zesde etappe van de Tour Down Under en de tweede etappe van de Herald Sun Tour.

Net als het jaar ervoor wist Ewan in 2017 zowel de People’s Choice Classic als de eerste etappe van de Tour Down Under te winnen. In de Ronde van Italië werd hij winnaar van de zevende etappe.

In 2018 werd hij nogmaals Australisch criteriumkampioen en won de 2e etappe in de Tour Down Under, de Clásica de Almería en de 8e etappe van de Ronde van Groot-Brittannië. Toch maakte hij bekend dat hij zou overstappen naar Lotto-Soudal, nadat hij het niet eens was met zijn ploeg, Mitchelton-Scott, over het feit dat hij de Tour niet kon rijden.

In 2019 won hij dan voor Lotto al meteen de 2e en 3e etappe van de Bay Cycling Classic, de People’s Choice Classic, de 4e etappe UAE Tour, de 4e en 6e etappe van de Ronde van Turkije, de 8e en 11e etappe van de Ronde van Italië, de 4e etappe van de Ster ZLM Toer, de 11e16e en 21e etappevan de Ronde van Frankrijk, de Brussels Cycling Classic en het Shanghai Criterium. [Wikipedia]

2020 begon met overwinningen in de 2e en 4e etappe van de Tour Down Under. Daarna heeft hij voor het tweede jaar op rij de etappe van de UAE Tour bovenop de steile Hatta Dam gewonnen. Na de lockdown heeft hij Lotto-Soudal een zege geschonken in de Ronde van Wallonië. De Australiër rekende op de natte wegen in Templeuve af met een stevig deelnemersveld. Sam Bennett werd tweede, Belgisch kampioen Tim Merlier derde. 

Daarna heeft hij zowel de derde als de elfde rit gewonnen in de Tour de France en met veel machtsvertoon de Scheldeprijs in Schoten. Enkel Pascal Ackermann kwam nog tot aan zijn achterwiel, maar die werd nadien gedeklasseerd omdat hij de Noor August Jensen ten val had gebracht. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.