Het is vandaag zestig jaar geleden dat de West-Vlaamse wielrenner Camiel Vandecasteele is overleden.

Zijn “moment de gloire” kende hij in 1928 toen hij volgens zijn dochter Annie de Tour de France had kunnen winnen. Annie Vandecasteele kondigde vijftien jaar geleden in Het Nieuwsblad aan dat ze een boek klaar had, waarin ze het onrecht wilde aanklagen dat haar vader werd aangedaan. Ik weet niet of dit boek ondertussen effectief ook is verschenen, maar aan Het Nieuwsblad vertelde ze toen het volgende verhaal:

,,Mijn vader had in 1928 de Ronde van Frankrijk kunnen winnen, maar hij is geflikt door de tourdirectie. Op de Tourmalet had hij 34 minuten voorsprong op zijn eerste achtervolger. Maar op een bevoorradingspost langs de weg kreeg hij geen voedsel aangereikt, waardoor hij een inzinking kreeg en hij zijn voorsprong zag slinken als sneeuw voor de zon. Hij werd uiteindelijk pas derde die dag.”

,,Daar heeft hij de Tour de France verloren. De Luxemburger Nicolas Frantz zou dat jaar de Ronde winnen. In zijn carrière moest mijn vader dan maar genoegen nemen met twee overwinningen in de Tour: de rit Evian-Dijon in 1926 en Caen-Cherbourg in 1927. Vandaag zou dat voorval op de Tourmalet ongetwijfeld tot een proces leiden, maar in die dagen moest mijn vader zich bij de situatie neerleggen.”

Camiel Vandecasteele verdiende eerst een tijd lang de kost als metselaar. Van 1920 tot 1929 was hij wielrenner. Volgens zijn dochter regeerde hij ,,als een koning” over de Noord-Franse koersen. ,,Hij heeft ook drie keer Parijs-Duinkerke gewonnen. Eén keer zelfs met zeven minuten voorsprong. Zijn hele verhaal heb ik neergeschreven. Ik hoop dat het ooit in drukvorm zal verschijnen,” aldus Vandecasteele in Het Nieuwsblad.

Ook na z’n loopbaan als wielrenner was Vandecasteele met de koers bezig. Hij was betrokken bij de oprichting van de velodroom in Sint-Michiels en had tot zijn dood in 1961 een fietsenhandel langs de Blankenbergsesteenweg. Hij was ook een aangetrouwde oom van acteur Daan Hugaert (Eddy in “Thuis”).

Referentie
Stefaan Van Volcem, “Mijn vader is geflikt door Tourdirectie”, Het Nieuwsblad 13 juli 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.