Johan de Belie keek naar “Home and away” op VTM2.

Tot enkele maanden geleden was ik een heuse adept van de Australische soap ‘Home and Away’. Ik gebruik opzettelijk het woord ‘adept’ en niet ‘fan’ want of ik de tribulaties van onze tegenvoeters werkelijk met zoveel genoegen en in spanning volgde is nog de vraag. Akkoord we (mijn echtgenote en ik) keken iedere weekdag twintig minuten naar de bokkensprongen in de (meestal zonovergoten) baai die dus ‘Summer Bay’ heette, een klein fictief stadje, met een restaurant, een school, een ziekenhuis, een caravanpark, surfers, bossen, en water, veel water. Anderzijds bleken we niet zo erg verslaafd als onverbiddelijke fans; onderbrak een reis ons reguliere kijkgedrag dan werd de digicorder niet ter hulp geroepen. Nee bij thuiskomst kropen we niet voor het scherm om nog voor Dash kans gekregen had de vlekken uit mijn onderbroeken te witwassen de tien gemiste afleveringen te consumeren. We beseften dat we de verhaallijn zo ook wel moeiteloos konden oppikken. Oh ja inmiddels zou het wel tot een breuk tussen A en B gekomen zijn maar vermoedelijk hadden ze zich vier episoden verder weer verzoend en was alles weer bij het oude, dus niks verloren. En C was allicht verloren gelopen in de bush, maar alweer terecht, dus… En D had die storm in episode 984 die we misten overleefd. Verslaafd om iedere avond op het gestelde uur de tune te horen, dat wel. Maar fan van het ganse gebeuren?
Wat hebben wij hier trouwens met die ver-van-ons-bed soaps? Het begon ooit met ‘The Sullivans’, in 1976 geboren. In 1985 gooiden ze die eeuwigdurende ‘Neighbours’ op het scherm, die vermoedelijk in 3000 nog steeds te bekijken zal zijn, concurrerend met ‘F.C.De Kampioenen’ om de kijkcijfers. In 1982 hadden we dan ‘Sons and Daughters’ al zien verschijnen. Zelf heb ik geen affiniteit met voornoemden. ‘Home and Away’ integendeel, meegesleept door het kijkgedrag van mijn eega – een mens maakt rare bokkensprongen binnen de status maritali, de huwelijkse staat. VTM startte met de uitzendingen in 1990, ze hadden het dus twee jaren weten te weren van ons scherm vermits het sedert 1988 Australië zelf belaagde. Daarna ging het over naar Kanaal 2, 2BE om bij Vitaya te belanden – goed voor drie uitzendingen daags; let wel, drie keer dezelfde aflevering, één keer ’s avonds en tweemaal in de vroege ochtenduren op de nuchtere maag voor de diehards. Momenteel moet je afstemmen op VTM2 om 19u15 mocht de lust u onbedwingbaar bekruipen. Hoed u voor namaak!
Er huppelen wel een stel vreemde vogels rond in mijn favoriete soap. Zie daar de nestor van het stel, de oude maar zo vitale Alf Stewart die niet alleen de oorlog doorstond – al was het enkele afleveringen goed voor aandacht voor het PTSS-syndroom – , steeds met een strohoed op het hoofd geplant, beheerder van de camping, uitbater van visserijshop en bootverhuurder, ooit gedwongen tot het opvoeden van een koppige maar nu zo sympathieke dochter Roo; gescheiden maar een poos geleden werd zijn ex na ‘dertig’ jaren weer opgevist en de relatie bloeit als nooit voorheen! Alles kan in ‘Home and away’. Oh ja, de bezige bij is ook nog hoofd van de strand- en andere wacht: welk onheil er ook geschiedt, hij is paraat! Ook bejaard, zijn compagnon met wie hij steevast in de clinch ligt, de eigenzinnige John Palmer. Baat een autobusbedrijfje uit om toeristen rond te rijden. Wat er in hemelsnaam te bezichtigen is in en rond Summer Bay is mij al jarenlang een raadsel, en de makers van het feuilleton blijkbaar ook – ze hebben het nog nooit onthuld. Gehuwd met Marilyn, een koppel dat erop gebrand is kinderen te adopteren. Broodnodig is dat want zo haalt men steevast vers bloed het stadje binnen, een beproefd procedé in deze soap. Dat deze Marilyn vegetariër is, dol op allerlei zweverige toestanden is mooi meegenomen – een beetje complexloze humor op tijd en stond is mooi meegenomen. Ook nuttig: de aanwezigheid van Leah, Griekse roots. Zo komt er al eens moussaka op het bord van de inlanders. Kunnen ze afwijken van de grote lappen rood vlees op hun eeuwige barbecue, of van de dagelijks opduikende porties pizza die je om de oren vliegen. Weggespoeld met bier uit flesjes met schroefdop of met “put the kettle on”.

De knapste actrice is ongetwijfeld Sam Frost die de rol van Jasmine vertolkt. Aan de zijde van (ex-)politieagent Robbo leidt zij als verpleegster een gevaarlijk bestaan, wordt ontvoerd, zou al twintig maal dood moeten zijn maar als een engel stijgt zij boven alle terreur heen. De slechten worden ook meestal toch goed trouwens, een clan als de legendarische Braxtons bewijst het. Het zijn nozems met, wanneer het past een peperkoeken hart, uit een nabije negorij – niet in Summer Bay gehuisvest uiteraard, stel je voor, in zo’n fatsoenlijk stadje! Waar we ook nog het mooie gezin Astoni ontmoeten. Goed voor een lach en een traan met mama die vecht tegen kanker, en wint; papa die worstelt met een depressie, en wint. Dochters Ziggy, huwelijksperikelen, en Coco – waar ze de namen toch halen. Ergens loopt ook nog de kierewiete tiener Bella rond, goed voor wat excessief gedrag en vuurwerk dankzij een te krankjorum verleden – de schrijvers lieten hun fantasie de vrije loop, hun bestaan werd anders werkelijk te saai, ze dreigden met zelfmoord. Over de mooie Sam Frost nog dit: denk niet dat zij de reden is dat ik zoveel uren aan de beeldbuis gekluisterd zat. Daarvoor zou ik die kwelling niet nodig hebben, er bestaat een fanside op de pc.
Verhaallijnen? Wat had u gedacht van het gewone, huwelijksperikelen, relaties die voortdurend aan- en uitgaan, huiselijk geweld (met mondjesmaat), alcoholisme, drugs, gokverslaving, moord, brandstichting, ontvoering, zelfmoord, tienerzwangerschap, epilepsie, ja zelfs getuigenbescherming. Niets menselijks is hen vreemd. Alle actuele thema’s komen aan bod. Een spiegel van de maatschappij. En om er toch ook de spanning in te houden keren daar op gezette tijden terug: een storm, soms een ware cycloon (al is meestal de lucht hemelsblauw, de zon knalgeel, surft en zeilt en zwemt men naar hartenlust), een aardbeving, een bosbrand. Men moet minimaal één keer per maand op zoek naar een vermiste, nu eens op zee dan in het bos. En het ziekenhuis moet ook bevolkt worden, dus ziekte, af en toe een flink auto-ongevalletje gaat er ook wel in. Er is steeds wel iets te beleven ginds in Summer Bay. En dan denk ik: dit zag ik al eens gebeuren, is het een herhaling? Nee, episode 7452 is het, maar die lijkt als twee druppels baaiwater op episode 6354.
Populair? Zeker, hier te lande scoort de soap niet slecht. Maar in Groot-Brittannië wordt hij gretig bekeken. Nu ik zelf enkele maanden geleden afhaakte ben ik niet echt nieuwsgierig welke avonturen mijn vrienden overzee beleven. Maar in slapeloze uren kwelt mij wel de vraag wat die lieve Jasmine, mijn Sam Frost, overkomen zou zijn. Omgekomen in een tornado? Haar frêle lichaam levenloos aangetroffen in de bush? Nogmaals ontvoerd en dan genadeloos afgemaakt? Of nog erger: zwanger? Misschien moet ik eens informeren bij echte fans in de UK zoals Sylvana Jaygobin in London of Helen McCallig uit Limerick om de kwellende onzekerheid weg te nemen. Of toch nog eens zelf piepen, vanavond, VTM2 19u15.    

Johan de Belie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.