Vandaag is het 55 jaar geleden dat Beatle George Harrison in het huwelijk trad met Pattie Boyd. Zonder haar zouden we heel wat schitterende popsongs nooit hebben gekend. Ze stapte de popgeschiedenis in in maart 1964 toen ze een figurantenrolletje kreeg in de Beatles-film “A hard day’s night” en George Harrison een oogje op haar liet vallen. Voor haar zou hij later o.a. “Something” en “For you blue” schrijven.

In september 1968 vroeg George Harrison aan Eric Clapton om de gitaarsolo te spelen van “While my guitar gently weeps”. Aanvankelijk weigert Clapton uit ontzag voor The Beatles, maar uiteindelijk zal hij toch toehappen, een samenwerking die George later tot “Savoy truffle” inspireerde, aangezien Clapton zo’n zoetekauw was. En blijkbaar lustte hij nog wel wat zoets, want tijdens hun samenwerking probeerde hij er met Georges vrouw Patti Boyd vandoor te gaan. Naar verluidt had Pattie wel eerst Clapton verleid opdat George opnieuw wat meer aandacht aan haar zou schenken. Toen dat lukte, liet ze Clapton vallen als een steen en daaraan hebben we dan weer “Layla” te danken van zijn nieuwe groep Derek and the Dominoes. Samen met de dood van Jimi Hendrix, waarvoor Clapton de grootste bewondering had, leidde deze afwijzing naar Claptons eigen zeggen tot zijn heroïneverslaving. Ze zou vier jaar duren en op een bepaald moment moest hij zijn gitaren verkopen om aan zijn behoefte te voldoen. Om Boyds aandacht te trekken zou Clapton drie maanden een liefdesrelatie aangaan met Boyds zus Paula (*). Clapton schreef in die tijd dus Layla naar aanleiding van een boek dat hij had gelezen waarin de Perzische Layla werd aanbeden door Manjun. Manjun werd tot waanzin gedreven door zijn liefde voor de onbereikbare Layla. Dat was precies zoals Clapton zijn liefde voor Boyd beleefde. Nadat Clapton het nummer liet horen aan Paula, Boyds zus, raakte ze overstuur en verliet Clapton. Ze besefte dat het over Pattie ging. Tijdens een feest bij zijn manager in 1974 vertelde Clapton aan Harrison dat hij verliefd was op Pattie. Harrison, die in die tijd een spirituele weg bewandelde, zei tegen Clapton dat hij het prima vond en moest doen wat hij niet laten kon. Tevens gaf Harrison aan de toenmalige vriendin van Clapton wel te zien zitten. Boyd was van deze situatie enorm overstuur en vertrok met Harrison huiswaarts. Toch zou ze snel daarop Harrison verlaten en deel uit gaan maken van het gezelschap waarmee Clapton op tournee ging. In 1977 werd de echtscheiding tussen Boyd en Harrison uitgesproken, wat Clapton “vierde” met het alweer aan Pattie opgedragen “Wonderful tonight”. Ze trouwden in 1979. Het huwelijk zou voortduren tot 1988 en vele pieken maar vooral dalen kennen, vooral als gevolg van de alcoholverslaving van beiden. Van 1991 tot 2005 was Boyd samen met Bob Weston.

Ronny De Schepper

(*) Er was nog een derde zus, Helen, die echter Jennie werd genoemd, en ook zij is popgeschiedenis geworden dankzij “Jennifer Juniper” van Donovan en ook wel omdat ze een tijdlang was getrouwd met Mick Fleetwood van Fleetwood Mac.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.