Vijftig jaar geleden was er de release van “The Aristocats”, de eerste Disneyfilm die verscheen na de dood van Walt Disney zelf (de première was op 11 december). Het werd misschien wel de beste Disney-langspeelfilm. Alleszins de meest “jazzy”…

The Aristocats is de twintigste lange animatiefilm van The Walt Disney Company. Het was tevens de eerste lange animatiefilm die uitkwam na het overlijden van Walt Disney zelf. Het scenario was nog wel door Disney persoonlijk goedgekeurd. De film werd geregisseerd door Wolfgang Reitherman. De titelsong werd gezongen door Maurice Chevalier die op dat moment eigenlijk al “met pensioen” was. Dat was ook het geval met Louis Armstrong, op wie de hoofdfiguur Thomas O’Malley is gebaseerd. Hij was echter niet te vermurwen.

De film is driemaal nagesynchroniseerd voor de Nederlandstalige markt. Een wrang detail is dat de release van de eerste Nederlandse versie van de film, die gepland stond als een ‘kerstfilm’, op 24 december 1980 (*) in de bioscopen zou verschijnen, precies één dag voor het verkeersongeluk van Louis Neefs die de stem van Thomas O’Malley had ingesproken. Op eerste kerstdag kwamen Neefs en zijn vrouw om het leven bij een verkeersongeval, waarbij ook hun zoon Günther Neefs zwaargewond raakte. Hij zong de rol van Thomas O’Malley in de derde versie van 2008. (Wikipedia)

Daarna volgden de tekenfilms “Robin Hood” in 1973 en in 1976 “The rescuers”. In “Pete’s dragon” (Don Chaffey) wordt animatie weer gecombineerd met “gewone” film.
In 1978 verlaat Don Bluth de Disney-studio’s en hij maakt meteen furore met zijn “American tale”. Als ook de opvolger “Anastasia” bij het grote publiek in de smaak valt, gaat het Disney-imperium even aan het wankelen (in 1986 is er “Basil” van John Musker, Ron Clements & Dave Michener dat niet echt aanslaat), maar vanaf 1989 staat men er met “The little mermaid”, “Aladin”, “Beauty and the Beast”, “Tarzan” en “Dinosaur” weer helemaal. Na de flop van “Titan A.E.” moet Don Bluth van zijn kant de boeken dicht doen.
Ondertussen is bij Disney het accent vooral verlegd naar de merchandising. Zo krijgt Joe Dante gratis de toelating om een fragment van “Snowwhite” in zijn film “Gremlins” te gebruiken. Als tegenprestatie eist Disney wel de rechten op de merchandising op. Het heeft hen geen windeieren gelegd.
“Aladdin” krijgt golden globes en oscars als beste filmmuziek en voor het beste lied (“A whole new world” van Alan Menken en Tim Rice), ook a moest de oorspronkelijke tekst van het openingslied met daarin de zin “Ik kom uit een land (…) waar ze je oor afsnijden, als je gezicht hun niet aanstaat” worden veranderd in “waar het plat en immens is en de hitte intens is.” Menken is ook de componist van muziek voor andere Disney-films als “Beauty and the Beast” en “The little mermaid”. Vroeger was zijn vriend Howard Ashman zijn tekstschrijver, maar die is in 1991 gestorven aan aids.
In 1993 raakten de “gezinsvriendelijke” Disney-studio’s even in moeilijkheden toen een scène uit “The Program” (jongeren die zich om de kick midden op een snelweg leggen) tot een rage leidde. Toen de eerste doden vielen, werd de scène weggeknipt.

Ronny De Schepper

(*) Geen vergissing! Wel degelijk tien jaar na het origineel. Het betreft hier namelijk de tweede Nederlandse versie. In de eerste versie nam Ton Van Duinhoven de rol voor zijn rekening. Prinses werd toen gespeeld door Jasperina De Jong en tien jaar later was dat Wieteke Van Dort. Martine Bijl speelt Madame in de eerste versie en Joost Prinsen en Willem Duyn zijn enkele van de “jazz cats” uit de tweede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.