Vandaag zou de Waalse zanger Art Sullivan zeventig jaar geworden zijn, maar ik zie nu dat hij bijna een jaar geleden is overleden. Toch blijft het merkwaardig dat ik de verjaardag van de man in herinnering wou brengen, aangezien dit helemaal niet het genre muziek is waarmee ik “mijn pap kan koelen”. De reden is echter dat het vandaag ook 120 jaar geleden is dat de Engelse componist Arthur Sullivan (van Gilbert & Sullivan) is overleden. Dat kan dus geen toeval zijn als men voor Art Sullivan een artiestennaam heeft gezocht! En dan blijkt dat hij in realiteit familie is van koningin Mathilde…

Art Sullivan werd geboren als Marc Liénart van Lidth de Jeude in Brussel. Hij was de zoon van jonkvrouw Marie-José d’Udekem d’Acoz (1919-2004) en Josse Liénart, later door adoptieLiénart van Lidth de Jeude (1922). Hij heeft twee broers.

Hij was vooral succesvol in de periode 1972-1978 en verkocht toen meer dan tien miljoen albums en singles. Hij kende vooral succes in FrankrijkCanadaPortugal en Duitsland.

Tot zijn grootste hits behoren Ensemble (1972), Adieu, Sois Heureuse (1973), Jenny (Lady) (1975), Et si tu pars als Art Sullivan & Kiki met zangeres/fotomodel Kiki van Oostindië (1977) en Douce comme l’amour (1979). Van zijn eerste grote hit Ensemble werden in Frankrijk een half miljoen stuks verkocht. In 1978 stopte hij met op tournee gaan en richtte een productiehuis op dat televisieseries maakte. Sindsdien verschenen er geregeld compilaties van de zanger.

In 2000 bracht hij Ode à Mathilde uit, een nummer opgedragen aan Mathilde d’Udekem d’Acoz met wie hij (langs moederszijde) een gemeenschappelijke betovergrootvader deelt, Albert d’Udekem d’Acoz (1828-1900).

In 2006 bracht hij, voor het eerst sinds 1978, een nieuw album uit met als titel Tout est dans tout. Hij stierf einde 2019 aan pancreaskanker. (Wikipedia)

Een gedachte over “Art Sullivan (1950-2019)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.