Negentig jaar geleden waren de voornaamste oscars op de derde uitgave van de Academy Awards voor de oorlogsfilm “All quiet on the western front”. De film won de Academy Award voor Beste Film in 1930 voor de producer Carl Laemmle Jr., en een Academy Award voor Beste Regisseur voor Lewis Milestone. Het was de eerste niet-stomme film die geen musical was en een Oscar voor Beste Film won.

Van het westelijk front geen nieuws (originele Duitse titel: Im Westen nichts Neues) was gebaseerd op een boek van Erich Maria Remarque, een Duitse veteraan van de Eerste Wereldoorlog, over de gruwelen en de zinloosheid van oorlog. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in januari 1929. Het boek is meer dan 2,5 miljoen keer verkocht in vijfentwintig talen in de eerste achttien maanden na publicatie, waaronder in het Nederlands door Annie Salomons en later Ronald Jonkers. Tijdens de heerschappij van de Nazi’s was het boek verboden in Duitsland. Vanwege dit werk werd Remarque in 1938 het Duitse staatsburgerschap ontnomen.

Het boek gaat over een groep jonge Duitse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boek beschrijft de verschrikkingen waarmee deze soldaten in de loopgraven te maken krijgen. Het boek boeit op een bijzondere wijze. Remarque past geen ingewikkelde schrijfstijl toe en laat duidelijke plaats- en tijdsaanduidingen achterwege. Historische en politieke achtergrondbeschouwingen ontbreken vrijwel geheel in het boek. Het begin en het einde van het verhaal lijken volstrekt willekeurig en er ontbreekt zelfs een duidelijk plot. Het boek ontleent zijn kracht aan de ogenschijnlijk eenvoudige beschrijvingen van vreselijke situaties, de soms bizarre verwevenheid van positieve en negatieve gebeurtenissen en vooral van de uiterst knappe compositie van schijnbaar van elkaar losstaande episodes die het verhaal echter een bijzondere dynamiek geeft. Door zijn schijnbare eenvoud geeft Remarque de lezer de indruk dat het verhaal universeel is voor alle soldaten, ongeacht hun nationaliteit, die in de Eerste Wereldoorlog streden en sneuvelden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.