Drie jaar nadat Muhammed Ali, tot kort tevoren nog Cassius Clay, zijn wereldtitel boksen werd afgenomen omdat hij niet in het Amerikaanse leger wilde, kreeg hij de kans om een comeback te maken in een wedstrijd tegen Jerry Quarry (foto YouTube).

De 25-jarige Ali, die in juni 1964 wereldkampioen was geworden en nadien afgekeurd voor het leger omdat hij niet goed genoeg kon lezen en schrijven, werd begin 1967 toch opgeroepen. Hij weigerde echter om in Vietnam te gaan vechten. ‘Ik heb geen problemen met de Vietcong, zij hebben mij nooit een neger genoemd‘, zei Ali, wiens houding Amerika fors verdeelde. Hij werd aangehouden en na enkele rechtszaken veroordeeld tot een gevangenisstraf. Ali zou drie jaar niet meer boksen. Ik vind dit nog altijd de meest flagrante ingreep van de politiek in de sport. Men heeft zelfs niet het fatsoen gehad om het via een omweg te doen: als Ali in de gevangenis zat, zou hij zijn titel niet kunnen verdedigen en dan had men alsnog een voorwendsel gehad om zijn titel te ontnemen. Maar nee, zo gewoon op zijn Uncle Sam’s: uw smoel staat ons niet aan, dus ge hangt, neger! Amerikanen? Zwijg mij d’rvan!

In 1970 exiled former champion Muhammad Ali had successfully sued to win the right to return as a professional boxer. Ali approached every one of the ten ranked heavyweights for a match. Quarry was the only one willing to face him, and so got the nod for the first bout against Ali in his return. The bout received tremendous publicity and arguably remains today as Quarry’s most famous bout. The bout took place at the City Auditorium in Atlanta, Georgia on October 26, 1970. Ali dominated the first two rounds, moving well and scoring with his left jab and combinations. Quarry was able to land only a handful of punches, most of them glancing blows. In the third round, Quarry was badly cut by a right hand over his left eye following an exchange with Ali. Trainer Teddy Bentham, a veteran cutman, realized the cut was too severe for Quarry to continue, even though he argued to continue. Referee Tony Perez waved the bout over before the start of the 4th round, which was ruled a 3rd round technical KO. Quarry disputed the decision and demanded a rematch against Ali, which he would later receive.

Muhammad Ali en Jerry Quarry vochten dus twee bokswedstrijden met elkaar. De eerste vond plaats op 26 oktober 1970; en de tweede op 27 juni 1972. Ali won beide gevechten door technische knock-outs. Het eerste gevecht werd gestopt in de derde ronde; en de tweede in de zevende ronde.

During the peak of his career from 1968 to 1971, Quarry, nicknamed “Irish” or “The Bellflower Bomber”, was rated by The Ring magazine as the most popular fighter in the sport. Accumulated damage from lack of attention to defence against larger men at the top level, no head guard sparring, and attempted comebacks in 1977, 1983 and 1992 allied to a certain vulnerability to neurological damage that his boxing brothers also exhibited resulted in Quarry developing an unusually severe case of dementia pugilistica. Unable to perform everyday tasks, dependent on his family, and with the fortune he had earned frittered away, Quarry died in the beginning of 1999 at 53 years old. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.