Het is vandaag 55 jaar geleden dat op de BRT de eerste aflevering van “Johan en de Alverman” werd uitgezonden.

Het verhaal van de pas afgestudeerde chirurgijn Johan Claeszoons (Frank Aendenboom) die in het Nekkersbos rond 1650 een vreemd mannetje dat niet kan praten (of dat, naar later blijkt, een onverstaanbare taal spreekt: mallapatta kling kling!) ontmoet die een alverman (Jef Cassiers) blijkt te zijn, was meteen ontzettend populair. De alverman was door Koning Alberik (Robert Maes) uit Avalon verbannen naar de wereld der mensen als straf voor zijn nieuwsgierigheid. Hij mag pas terug naar zijn volk als hij iets kan meebrengen dat van nut kan zijn voor het hele volk van Avalon. Zijn magische fluit en zijn toverring Fafifoerniek zullen hem bij zijn avonturen goed van pas komen…
De serie werd een jaar later ook in Nederland en in 1970 in Italië (“Gianni e il magico Alverman”) uitgezonden en vaak herhaald, mede door de verzorgde opnamen op historische locaties zoals het Kasteel van Gaasbeek, de mergelgrotten van Folx-les-Caves (Orp-Jauche) in Waals-Brabant en het openluchtmuseum van Bokrijk. Ook de muziek (die zowel in het verhaal als bij de generiek gebruikt werd) versterkt de kracht van het verhaal als een soort Leitmotiv. Zoals wel vaker bij de BRT-jeugdseries, werd de muziek door Pieter Verlinden geleend uit bestaande filmmuziek. In dit geval is het het thema “The Duchess of Brighton” van Miklós Rózsa voor de film “The V.I.P.s”.
Het tweedelige boek van de serie (met veel foto’s), geschreven door scenaristen Karel Jeuninckx en Lo Vermeulen, is meermaals herdrukt en de serie is ook op dvd uitgebracht.
Het wordt gezien als een van de betere producties voor de jeugd-tv uit die jaren. De beeldregie werd verzorgd door Bert Struys, de acteursregie door Senne Rouffaer. Het duo tekende voor de meeste Vlaamse jeugdseries. (Wikipedia)

2 gedachtes over “55 jaar geleden: eerste aflevering van “Johan en de Alverman”

  1. spijtig dat je wat naar het hollands schrijft, voor de rest wel goed! Gelukkig dat iemand deze (mooie) serie nog eens in de kijker zet.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.