Vandaag is het tien jaar geleden dat de Spaanse wielrenner Juan José Sagarduy is overleden…

Eigenlijk ken ik hem alleen uit 1964 (foto) toen hij zowel het puntenklassement als het bergklassement won in de Ronde van de Toekomst en daar bovenop nog twee ritoverwinningen. Eigenlijk was het een wonder dat hij “slechts” negende werd in het eindklassement.
Sagarduy reed op dat moment al voor Kas, want in Spanje bestonden in die tijd al wat wij nu “opleidingsteams” zouden noemen. Alleen vraag ik me soms af of men al niet te veel eiste van die jonge jongens, want veel van die jonge Spanjaarden (denk b.v. ook aan Ginès Garcia, derde in diezelfde Ronde van de Toekomst die werd gewonnen door Felice Gimondi vóór Lucien Aimar) zijn toch als prof nooit echt doorgebroken. Zo ook Sagarduy trouwens…
In 1961 en 1962 had hij zelfs al voor Gorbea gereden. Daarna dus voor Kas, eerst als amateur (*) daarna als prof tot 1967. In zijn nadagen (al was hij dus nog maar 27!) zou hij er nog een jaar Karpy en een jaar La Casera aan toevoegen.

Ronny DE SCHEPPER

(*) Zoals ik heb proberen aanduiden, kon men dan natuurlijk nog nauwelijks amateurs noemen, maar toch heb ik daar nooit zo weten op afgeven als op de “staatsamateurs” van het Oostblok. Dat was b.v. ook het geval met de Franse baansprinters Daniel Morelon en Pierre Trentin die bijna heel hun carrière “amateur” zijn gebleven. Maar heb je daarover ooit één onvertogen woord gehoord? Nee hoor, maar die mannen “vanachter ’t IJzeren Gordijn”, dàt waren de boemannen!

Een gedachte over “Juan José Sagarduy (1941-2010)

  1. Ronny, die amateurs 1a Especial waren eigenlijk beetje hetzelfde als de onafhankelijken. Vandaar dat ik niet echt zou spreken over opleidingsteams. In eigen land reden die mannen meestal mee in de ” gewone” profwedstrijden. Dat dit niet fair was t.o.v. de “echte” amateurs in de Tour de L’Avenir is dan weer wel juist.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.