Het is vandaag al zestig jaar geleden dat de Zweedse tenor Jussi Björling is overleden (foto YouTube).

Jussi (eigenlijk Johan) Björling vormde samen met zijn vader en zijn twee broers een zanggroep, het Björlingkwartet, waarmee hij in het begin van de jaren twintig uit de 20ste eeuw een tournee door de Verenigde Staten maakte.
Daarna studeerde hij bij John Forsell en debuteerde hij als solist in 1929 in Stockholm. In 1938 werd hij als een van de eerste tenoren verbonden aan het Metropolitan Opera House te New York. Dit was het begin van een wereldwijde carrière als heldentenor in het belcantogenre.
Op een lijst uit 1999 uitgegeven door het (nu niet meer bestaande) Engelse muziektijdschrift Classic CD, prijkte Jussi Björling op de eerste plaats van de beste honderd zangers en zangeressen van de 20e eeuw. De Nederlandse sopraan Charlotte Margiono is het daar volkomen mee eens: “Tijdens mijn studies ontdekte ik Jussi Björling. Ik had een hele oude mono-plaat met ‘highlights’, o.a. met ‘Butterfly’ samen met Victoria de los Angeles, en die plaat is de direkte aanleiding voor mij geweest om toch de opera in te duiken. En Björling is nog steeds mijn allerfavorietste zanger. Ik vind het een stem die heel puur is. Als je het onvriendelijk uitdrukt, zou je kunnen stellen dat de man nu niet direkt één van de intelligentste zangers was, maar dat is juist wat me aantrekt. Dat hij zo puur is. Hij zingt zo op z’n instinct. Het hart klopt in iedere noot die hij zingt. Ik vind het ook een stem die in de onderkant een tenorale klank heeft en naar boven een baritona­le. En dat vind ik de ideale tenor.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.