Het is precies honderd jaar geleden dat de laatste (?) vertegenwoordigster van het puzzelromangenre, P.D. (Phyllis Dorothy) James, werd geboren.

Na een “beschut” leven, moest ze na W.O.II plotseling zelf voor haar inkomen zorgen, toen haar man, de legerarts Connor White, totaal gebroken uit de oorlog terugkeerde (tot zijn dood zal hij in psychiatrische instellingen vertoeven). Via de “Health Service” belandde ze bij de “Criminal Division”, waar ze specialiste werd in jeugdcriminaliteit.

Slechts in 1952 vond ze ook nog de tijd om als ontspanning een detectiveverhaal te schrijven, maar “Devices and desires”, geconcentreerd rond inspector Adam Dalgliesh van Scotland Yard, zou pas tien jaar later verschijnen.

In zijn vrije tijd is Dalgliesh ook dichter. Hij is genoemd naar de lerares die in haar jeugd P.D.James aanmoedigde om te lezen. Haar werk is gekenmerkt door enorm veel research en zij hoort dan ook terecht thuis in het “puzzelgenre” (whodunit). In 2011 publiceerde ze “Death comes to Pemberley”, een intelligent vervolg op Jane Austen’s “Pride and Prejudice”, waarin uiteraard een moordverhaal is verwerkt. Het werd in 2013 verfilmd door Daniel Percival voor de BBC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.